Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Foto: SVT

Så vill SD stoppa fartygskatastrofer

Uppdaterad
Publicerad

Ökat stöd i närområdena och kriminalisering av flyktingsmuggling ska förebygga de katastrofer som de på Medelhavet de senaste dagarna. Det beskedet gav Sverigedemokraternas Mattias Karlsson i SVT–programmet Partiledaren. 

Helgens olycka i Medelhavet där 800 människor drunknade när de försökte ta sig till Europa är den senaste och värsta i en rad drunkningskatastrofer de senaste dagarna. Frågan är också politiskt aktuellt och EU har samlat medlemsländerna till ett krismöte.

Frågan om hur liknande olyckor kan förhindras ställdes också till Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Han upprepade då partiets linje om att flyktingar ska hjälpas i sina närområden och på sätt ska de förhindras att ge sig ut på havet i farliga båtar.

– Man ska införa en nolltolerans mot människosmuggling och fartyg ska stoppas till havs, säger Karlsson.

Enligt Karlsson ska båtarna lotsas tillbaka till de hamnar i Mellanöstern och Afrika där de lagt ut ifrån.

– Man ska inte ha den vägen in i Europa, säger Karlsson. 

I övrigt kretsade mycket av intervjun i programmet Partiledaren om ideologi och om Sverigedemokraternas vision av folkhemsbegreppet. Enligt Karlsson är Sverigedemokraternas vision av folkhemmet ett samhälle där befolkningen delar grundläggande värderingar. Det ska skapas genom kraftigt begränsad invandring.

– Det är viktigt att man har en invandring på en rimlig nivå, så att man kan uppnå assimilering, säger Karlsson.

I morgon utfrågas Socialdemokraternas partiledare, statsminister Stefan Löfven.

Klicka till höger i bildspelet ovan för att se hela utfrågningen av Mattias Karlsson, eller klicka här för att se den i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.