Jonas Sjöstedt (V) valtalade under parollen ”Inte till salu”. Foto: TT

Så vill V förändra arbetsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet tänker pressa regeringen till stora förändringar i arbetsrätten.

– Om vi genomför det här ändrar vi maktbalansen på den svenska arbetsmarknaden i grunden, sade partiledaren Jonas Sjöstedt.

Under sitt förstamajtal i Uppsala under parollen ”Inte till salu” presenterade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt en tidsplan för att ändra den svenska arbetsrätten i tre steg.

1 maj 2015

Avskaffa allmän visstid

– Det första vill vi ta nästa år och det är att bort allmän visstid. Ska man ha någon tillfälligt anställd ska det finnas ett skäl till det, annars ska man fastanställa. En enkel lagändring kan ta bort det, sade Jonas Sjöstedt.

Nästa steg är att begränsa användandet av bemanningsföretag 2017.

– Man ska inte kunna missbruka bemanningsföretag och använda bemanningsföretag i stället för fast anställda.

I ett tredje steg vill V förmå arbetsmarknadens parter att komma överens om rätt till heltid. Annars ska lagstiftning hota, från våren 2018.

Förhandla med regeringen

Heltid ska vara det normala. Sedan kan det finnas särskilda skäl att man måste ha deltider. Det ska kunna förhandlas i kollektivavtal så man har lite smidighet, sade Jonas Sjöstedt.

V ska framföra kraven i förhandlingar med regeringen.

Kommer det att handla om ultimatum?

– Det här är en av våra viktigaste frågor de kommande åren, en av de vi kommer arbeta allra mest med. Det påverkar så många människors liv, framförallt ungdomar och kvinnor, sade Jonas Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2015

Mer i ämnet