Foto: SVT/TT

SABO: Allmännyttan drivs affärsmässigt

Uppdaterad
Publicerad

SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag företräder närmare 300 kommunala bostadsföretag som tillsammans omsätter 61 miljarder årligen. Finanschefen Chris Österlund anser att utdelningar och värdeöverföringar till kommunerna är små sedda i sitt sammanhang.

– Vi är skyldiga att ha en affärsmässig avkastning på vår verksamhet och det gäller även när vi delar ut pengarna, affärsmässigheten är grundbulten i verksamheten, säger Chris Österlund. Mer än 96 procent av pengarna stannar kvar i bolagen så utdelningar och värdeöverföringar är inte stora sedda i sitt sammanhang.´

Dubbelbeskattade

Allmännyttan skall alltså drivas med sikte på avkastning i likhet med all annan affärsverksamhet. Men det är en princip som hyresgästerna har svårt att anamma. Många upplever sig som dubbelbeskattade när hyresavin också genererar pengar som går in i kommunens kassakista. Chris Österlund ser inget fel i att pengar går till kommunerna.

#BOSTADSÖKES

– Jag utgår från att de ändamål som man använder pengarna till det är förenliga med lagen. Det ska alltså vara till bostadssociala ändamål och till integrationen.

Transparens

SVT Nyheter har rapporterat att en del av värdeöverföringarna bekostat upprustning av kommuncentrum, anläggande av konstgräsplan och golfbanor, åtgärder som borde skattefinansieras. Chris Österlund konstaterar att det finns ett informationsunderskott när det gäller vad pengarna används till.

– Man bör som kommun vara transparant och berätta vad man använder pengarna till, det kan man säkert bli bättre på. För de går till många bra saker, det är jag övertygad om. Det finns många lokala exempel där man satsar på trygghet och annat som jag tror att hyresgästerna uppskattar om de får veta om det.

Alla ska bo

Chris Österlund är nöjd med hur allmännyttan fullgör sin uppgift.

– Jag tycker allmännyttan gör ett mycket bra jobb på många håll. Både med att förvalta ett bestånd som är stort och med att jobba offensivt med nyproduktionen. Allmännyttan är beredd att spåra där många när andra inte gör det. Samtidigt tar allmännyttan ansvar för att alla ska ha möjlighet att bo. Det är ett stort och viktigt uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet