Saeed Esbati är glad över att han kunnat uppmärksamma fler om vardagsrasismen. Foto: Privat

Saeed: Jag är lika rädd som alla andra

Publicerad

”Jag är lika rädd som alla andra för att en bomb ska sprängas när man är mitt i en folkmassa”, säger Saeed Esbati, 32. Sedan terrordåden i Paris och den höjda terrorhotsnivån i Sverige har flera svenskar vittnat om hur de utsätts för vardagsrasism på platser där de tidigare känt sig trygga.

Saeed Esbati berättar att han varit väldigt skonad från vardagsrasism, men helgen som gick var inte som vanligt.

I ett inlägg på Facebook som delats tusentals gånger berättar han. Om hur två män som går förbi honom på gatan när han pratar persiska i telefon med sin mamma, spottar vid hans fötter och säger ”sandneger”. Om när han på nytt har sin mamma i luren på pendeltåget och en annan man utbrister: ”Om det är din jävla IS-terrorist-polare så kan du hälsa att han kommer att få sitta i det där fängelset 100 år till höhöhö och…”. Och om hur en äldre kvinna i butikskön kör på honom upprepade gånger med sin kundvagn och mumlar ”mindre lämpliga meningar”. 

För honom var det här en anmärkningsvärd helg. Men Saeed säger att han har bekanta som dagligen utsätts för liknande saker och som han tror skulle kunna berätta historier som är mycket värre.

– Varför jag blev ledsen nu var för att jag hade på mig finkostymen, två dagars skäggstubb, var finkammad och på väg till praktiken. Jag var mitt mest presentabla jag – mitt bästa jag. Då börjar man fundera. Många andra gånger när det händer söker man anledningar, ”var det min tennisväska som folk reagerade på?”. Men när man inte hittar det börjar man tänka efter och funderar om det är en själv som det är fel på.

”Rädsla triggar fördomar”

Efter att ha läst en debattartikel i Metro av Mazlum Punar, som handlar om hur Mazlum konfronterats av en främmande kvinna på tunnelbanan som kräver att han ska visa vad han har i sin träningsväska, och andra artiklar om hur vanliga människor utsatts för vardagsrasism efter Paristerrorn, beslutade sig Saeed för att skriva inlägget. Men inte på grund av att han kände sig utsatt eller kränkt, utan för att han ville belysa en förändring som han ser: Att människor i Sverige med invandrarbakgrund indirekt drabbas av ”hat och hets i medier och sociala medier”.

– Folk är rädda och oroliga, och det triggar vissa typer av fördomar, men även fördomar som en del hade sedan tidigare och nu vågar vädra.

– Folk är oroliga över IS och det som hänt i Frankrike. Man blir berörd när det är nära, terrorn är inte i Irak nu utan i Frankrike. Det blir ett reellt hot. Jag tror att det är det som gjort att det här händer någon som mig.

”Samhället har förändrats”

Många känner en rädsla och oro efter terrordåden i Paris. Saeed säger att han som invandrare har två-tre rädslor.

– Jag är lika rädd som alla andra för att en bomb ska sprängas när man är i en folkmassa, en oro som alla känner efter Paris. Men jag känner också en oro för det som hände i Trollhättan och personangrepp på stan, och för att om det här fortsätter kommer man snart vara orolig i situationer som man inte varit orolig tidigare, typ som när man är på väg till jobbet.

Efter inlägget har många hört av sig till Saeed för att stötta honom och berätta om sina egna erfarenheter, och han säger att han är ”otroligt glad över alla snälla saker som folk skrivit”. Men en sak förvånar honom – han trodde att folk visste om att den här typen av vardagsrasism existerar.

– Jag är glad nu i efterhand att jag publicerade inlägget så att fler är medvetna om att det här händer.

Fotnot

Saeed Esbati är bror till riksdagsledamoten Ali Esbati (V), men är själv inte politiskt aktiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.