Sahlin peppade ”sämsta” valdistriktet

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgska Bergsjön, där bara 46,6 procent av de röstberättigade tog chansen i valet 2006, fick på söndagen mobiliseringsbesök av S-ledaren Mona Sahlin.

I vallokalen möttes hon av hurrarop från de 300-400 personer som samlats och passade på att äta frukostgröt med partikamraterna Leif Pagrotsky och Anneli Hultén.

-Det känns jättebra att kunna vara just här eftersom så få röstade i det här valdistriktet förra gången, sade Sahlin.

Tidigare har valdagen varit fredad från kampanjande men den traditionen bröts av de borgerliga förra riksdagsvalet.

Detta vållade visst rabalder och kritik från det rödgröna lägret, men i år bedriver båda sidor en del kampanjarbete på valdagen.

Många röstade efteråt

På Gärdsmosseskolan, i Bergsjön i nordöstra Göteborg, strömmade människor till vallokalen direkt efter Mona Sahlins besök i stadsdelen på morgonen.

Safia Mohamed, boende i Bergsjön, var en av dem som passade på att rösta.

-Det är tredje gången jag röstar i Sverige. För mig är det jätteviktigt att rösta. Mesta informationen om valet får jag via text-tv, det är lättare att läsa där än i tidningar och tv, säger hon.

”Känns jättefint att rösta”

Mahmoud Zaid röstade för första gången i Sverige.

-Det känns jättefint att rösta, att jag får vara med och bestämma vem som ska styra landet. Jag har upplevt röstdagen flera gånger i mitt hemland Irak tidigare så det känns självklart för mig att gå och rösta, säger han.

Pirkka Hietanen har bott i Bergsjön i många år. Hon tvekade in i det sista om hon överhuvudtaget skulle rösta eller inte.

-Annars kan man ju inte gnälla efteråt. Men politikerna bara pratar och pratar och så händer det inget, säger hon.

Sista spurt i Kista

Med bara några timmar kvar tills vallokalerna skulle stänga besökte Sahlin även Kista galleria i nordvästra Stockholm. Med sig hade hon bland andra förre justitieministern Thomas Bodström och författaren Liza Marklund.

Och inför en jublande publik förklarade hon att det inte får vara plånboksfrågor som avgör valet:

-Det är inte bara den som har det tufft och svårt som tjänar på det, också den som är rik och frisk tjänar i längden på ett samhälle där alla alltid har en chans till. Det är detta valet handlar om. Ordet som jag vill att ni bär med er när ni går och röstar, om ni inte har gjort det än, är solidaritet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.