Sajt för migrationsdebatt lanseras

Uppdaterad
Publicerad

I dag lanseras en ny informationssajt vars syfte är att förse den migrationspolitiska debatten med fakta.

Forskning och statistik om migration och integration når många gånger inte fram till politiker, journalister och allmänheten, anser initiativtagarna till Delegationen för migrationsstudier (Delmi). Därför lanserar Delmi i dag en informationssajt vars syfte är att förse den migrationspolitiska debatten med en fast grund i statistik och forskning.

”Syftet är att tillhandahålla användarvänlig och interaktiv statistik från offentliga källor både i Sverige och internationellt”, skriver delegationens ledamöter på DN Debatt.

”Men allt syns inte i statistiken. Siffrorna ger bredden, men inte djupet. Som underlag för debatt och beslut behövs en fördjupad analys”, fortsätter de.

Bakom Delmi står en grupp profilerade forskare, tjänstemän och journalister som statskunskapsprofessorn Joakim Palme, journalisten Kerstin Brunnberg och Pieter Bevelander, professor i Internationell migration och etniska Relationer.

Fakta: Delmi

Delegationen för migrationsstudier (Delmi) inrättades 2013 och är en oberoende kommitté vars syfte är att initiera studier och förmedla forsknings­resultat som underlag till framtida migrations­politiska beslut och för att bidra till samhällsdebatten.

Ett tiotal kunskapsöversikter och rapporter ska publiceras under 2015.

I dag lanseras ”Plattform för migration i siffror” på hemsidan www.delmi.se.

Delmis ledamöter är:

 Joakim Palme, professor i statskunskap vid Uppsala universitet (ordförande).

 Pieter Bevelander, professor i Internationell Migration och Etniska Relationer på Malmö Högskola.

 Kerstin Brunnberg, journalist och överintendent för Statens centrum för arkitektur och design (Arkdes).

 Annika Sundén, chefsekonom vid Sida.

 Alexandra Wilton Wahren, departementsråd och chef för enheten för migrationsrätt vid Justitiedepartementet.

 Olof Åslund, generaldirektör och chef vid IFAU.

Källa: Dagens Nyheter och Delmi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.