Säljer alla prylar och börjar vandra

Uppdaterad
Publicerad

För många är det höjden av lycka och status att kunna skaffa sig materiell välfärd. Men är det så att trenden att leva enklare håller på ersätta nutidsmänniskans jakt efter lycka och ett harmoniskt liv?

Claes Svedberg har sålt av allt. Nu tar han sin sovsäck, elgitarren och ryggsäcken och snart börjar vandringen mot det okända.

I Gomorron Sverige berättade han om hur hans pappa inspirerat honom.

– Han sa alltid att man skulle bli luffare. Allt man äger och har ska bäras i ett knyte på ryggen, säger Claes Svedberg och när han ger sig i väg så är principen att allt han äger ska han kunna bära med sig.

Okänd destination

Om några dagar har han sålt av alla sina prylar.

Först tänker han bege sig till ett kloster men efter det så har han ingen aning om destinationen.

Nu kanske många inte vågar förverkliga sin dröm och sälja av allt precis som Claes Svedberg har gjort men att försöka leva lite enklare har blivit något av en trend.

– Det har ju alltid varit en trend att leva enklare. Redan de gamla grekerna tyckte att samhället var för överkommersialiserat och då ville man gå tillbaka till ett enklare liv, berättar Pernilla Jonsson som är framtidsforskare vid Kairos Future.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.