Fortsatt stort sug efter byggnadsarbetare.

Sämre jobbmarknad i norr och söder

Uppdaterad
Publicerad

Jobbutsikterna i norr och söder rasar. Däremot är arbetsgivarna kring Stockholms- och Uppsalaregionen fortsatt optimistiska.

En het arbetsmarknad är möjligen på väg att svalna, enligt bemanningsföretaget Manpowers återkommande kvartalsmätningar.

Det är fortfarande fler arbetsgivare som räknar med att behöva anställa under andra kvartalet än att dra ner personalstyrkan. Men skillnaden har minskat jämfört med hur prognoserna såg ut inför inledningen av året.

Tror på ändå på fler på jobb

Arbetsgivarna i fyra av sex regioner i Sverige tror på fler jobb, där östra Götaland och trakterna i och kring Stockholm och Uppsala sticker ut som de mest positiva.

Men i Norrland dyker arbetsgivarnas förväntningar. Där bedömer betydligt fler företagare att det behövs färre anställda än tvärtom. Enligt Manpowers mätningar är det den historiskt lägsta noteringen. Även i Skåne ser arbetsmarknaden ut att dyka.

LÄS MER: Sverige hetaste arbetsmarknaden i hela EU

Branschvis är det gruvnäringen som ser mest pessimistiskt på personalbehovet. Det är heller inget drag i tillverkningsindustrin, medan arbetsgivarna i jordbruket och i krog- och hotellnäringen säsongmässigt behöver mer arbetskraft. Även i byggsektorn är behovet av personal fortsatt stort.

Fakta: Undersökningen

751 arbetsgivare i Sverige har svarat på följande fråga:

”Hur tror du att sysselsättningen totalt sett kommer att förändras i din organisation under de tre kommande månaderna fram till slutet av juni 2017 jämfört med innevarande kvartal?”

Svaren ger ett tal, sysselsättningstrend, som anger andelen arbetsgivare som tänker anställa minus andelen arbetsgivare som tror att sysselsättningen kommer att minska.

Inför andra kvartalet ligger det säsongjusterade talet på plus två för riket som helhet, jämfört med plus sju inför första kvartalet. Spridningen är stor, från minus elva i Norrland till plus 15 i östra Götaland.

Källa: Manpower

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.