Efter ett beslut av Datainspektionen får Säpo registrera personer som gillar terrororganisationer som utför brutala dåd. Foto: TT

Säpo får registrera terrorsympatisörer

Publicerad

Efter ett beslut av Datainspektionen får Säpo registrera personer som uttryckt gillande med terrororganisationer som utför brutala dåd, däribland IS, uppger Svenska Dagbladet. Men för att få genomföra en registrering krävs att organisationerna i fråga finns på EU:s lista över terrororganisationer.

Säpo vände sig i juni till Datainspektionen med frågan huruvida man fick ”registrera en person på grund av att han eller hon sympatiserar med en terrororganisaion, såsom IS, i en uppgiftssamling”, enligt SvD.

Nu har Datainspektionen beslutat att tillåta registrering av personer som uttryckt sitt gillande för terrororganisationer från Säpos sida.

Kravet för att en registrering ska få genomföras är dock att organisationen i fråga finns med på EU:s lista över terrororganisationer – en lista som antogs av unionen 2007.

”Får en bättre helhetsbild”

Enligt SvD har man från Säpos inte gett någon intervju i samband med beslutet, men organisationens pressekreterare Simon Bynert har i ett mejl till tidningen svarat att beslutet gör att man ”kommer att kunna få en ännu bättre helhetsbild av de personer och miljöer vi följer”.

I sitt svar till Säpo skriver även Datainspektionen att frågan från organisationens sida inte ska ha grundats i ett enstaka fall, utan att ”säkerhetspolisen angett ett antal situationer och källor där den fråga som begäran om samråd avser aktualiseras”.

Utrymme i grundlagen

I grundlagen finns det ett förbud mot åsiktsregistrering, men lagen innehåller även ett visst utrymme för polisen att trots detta registrera vissa uppgifter för att kunna bekämpa brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.