Säpochefen Anders Thornberg konstaterar att myndigheter har säkerhetsbrister. Foto: TT

Säpo: Flera misstänkta fall av insiderspionage

Uppdaterad
Publicerad

Förra året granskade Säpo flera insiderfall där personer misstänks ha anlitats av främmande makt för att samla in information från skyddsvärda verksamheter. Samtidigt har flera myndigheter brister i sitt säkerhetsarbete, skriver chefen Anders Thornberg på DN Debatt.

Säkerhetspolisen presenterar på torsdagen sin årsbok för 2016. Inför rapporten skriver myndighetens chef Anders Thornberg att hotbilden mot Sverige är annorlunda i dag än för bara några år sedan.

Förra året granskade myndigheten flera misstänkta insiderfall inom skyddsvärda verksamheter av betydelse för totalförsvaret.

”Det handlar alltså om personer som från insidan av en skyddsvärd verksamhet, misstänks ha anlitats av främmande makt eller andra aktörer för att hämta in information”, skriver  Anders Thornberg på DN Debatt.

Samtidigt har myndigheten utrett flera fall av statligt styrda elektroniska angrepp mot myndigheter och företag av vikt för totalförsvaret – vilket enligt Säpo visar att det finns ”reella och allvarliga hot mot Sveriges säkerhet”.

Läs mer: Säpo bekräftar spionattacker mot telekommunikation i Sverige

Brister i säkerhetsarbetet

Förra året gjorde Säpo en inventering av av säkerhetsskyddet hos myndigheter och institutioner som behöver särskilt skydd, till exempel sådana som berör finanssektorn, energiförsörjning och telekommunikation. Slutsatsen är att ett flertal myndigheter brister i sitt säkerhetsarbete, exempelvis när det gäller den egna säkerhetsanalysen.

Säpo varnar för att det kan få stora konsekvenser.

”Utan kunskaper om vad som ska skyddas, mot vad och hur, är det svårt att vidta de rätta skyddsåtgärderna. Detta kan skapa en falsk trygghet som leder till att en aktör kan få tillgång till skyddsvärd information som berör Sveriges säkerhet”, skriver Anders Thornberg.

Jobbar för att höja nivån

Myndigheten uppger att man jobbar för att höja säkerhetsnivån inom verksamheter som hanterar uppgifter som måste skyddas med tanke på landets säkerhet. Det sker genom tillsyn, rådgivning, utfärdanden av föreskrifter och registerkontroller av personer som söker säkerhetsklassade anställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.