Mannen häktades i Attunda tingsrätt norr om Stockholm. Foto: TT

Säpo och åklagaren tysta om terrormisstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna kring vad som ligger bakom häktningen av den 20-årige mannen som misstänks för förberedelse till terroristbrott är få. Och varken Säpo eller åklagare svarar på frågor.

Mannen häktades i går misstänkt på sannolika skäl för förberedelse till terroristbrott. Han är hemmahörande i en kommun strax norr om Stockholm. Mannen förhördes i går och anhölls vid 15.00-tiden.

Förhördes i januari

Redan den 25 januari togs han dock in på förhör efter att Riksenheten för säkerhetsmål bedrivit en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. 20-åringen var skäligen misstänkt. Kammaråklagare Ewamari Häggkvist begärde då att uppgifter om mannens identitet och handlingarna om misstankarna skulle förbli hemliga.

Säpo svarar inte på frågor om den händelsen eller bakgrunden till att mannen nu är misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

– Vi har ingen information att lämna om det. Det råder förundersökningssekretess. Det gäller alla detaljer i det här ärendet. Det är åklagaren som är förundersökningsledare så frågorna bör ställas till henne, säger Fredrik Milder på Säpos pressavdelning.

Åklagaren kommenterar inte

Kammaråklagare Ewamari Häggkvist är inte tillgänglig när SVT Nyheter söker henne.

– Jag är rädd för att vi inte kan svara på några frågor. Det råder förundersökningssekretess. Jag har ingen information att ge och åklagaren är inte tillgänglig för några kommentarer, säger Robin Simonsson, informatör på Åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.