Till vänster en skärmdump från när IS i våras kapade och tog över den franska tv-kanalen TV5 Mondes Facebooksida. Till höger Anders Thornberg, säkerhetspolischef på Säkerhetspolisens seminarie om samhällets förmåga att förebygga och bekämpa radikalisering och terrorism. Foto: TT

Säpo: Vi kommer inte åt terroristerna på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Terroristerna har flyttat ut på nätet – men terrorbekämpningen har inte lyckats hänga med. Nu vill Säpo, polis och åklagare ha bättre verktyg för att kunna avlyssna misstänkta terrorister i sociala medier.

Rekrytering av terrorister och planering av terrorbrott sker ofta i sociala medier i dag. Och Sverige behöver nya lagar som tillåter avlyssning på nätet i de fall man misstänker terrorbrott. Det framkom vid ett seminarium i Almedalen i dag, där toppnamnen inom svensk terrorbekämpning deltog.

– Förr kunde vi lyssna av människors telefoner. Då började de prata i slutna rum och då fick vi börja bugga dem. I dag pratar de i sociala medier och då skulle jag vilja få möjligheten till det som kallas ”hemlig datoravläsning” – att lyssna av dem på nätet, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Almedalen 2015

Behöver patrullera nätet

Han får medhåll av Säpos polischef Anders Thornberg.

– Tyvärr har tekniken sprungit i från oss i dag. Vi behöver spana och patrullera på nätet också. Det är där konversationerna sker nu för tiden. Vi behöver komma åt den informationen för att förhindra de grövsta brotten. På nätet kan vi läsa i klartext vad man planerar att göra för någonting, säger han.

SVT Nyheter: Är ni helt maktlösa på nätet i dag?

– Vi gör vad vi kan inom gällande lagstiftning, vi kan självklart vara ute på Viber eller Twitter och samla in den information man kan se öppet – men i slutna rum har vi svårt att vara med. Och de värsta brottslingarna är försiktiga och gör vad de kan för att använda forum där de tror att vi inte kan lyssna, säger säkerhetspolischef Ander Thornberg.

Finns i våra nordiska grannländer

Att bevisa att någon har planerat ett terrorbrott är oerhört svårt i dag och det största problemet för åklagarsidan, menar Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål. Fler medel för att få fram bevisning är en viktig fråga.

– Hemlig datoravläsning är inte ett existerande tvångsmedel i dag. Men det finns i våra nordiska grannländer och så vitt jag förstår är det användningsbart. Utvecklingen rusar när det gäller sådant här och lagstiftningen hamnar på efterkälken, säger hon och fortsätter:

– Självklart måste det ske under mycket strikta former, men i den här typen av brott måste alla resurser sättas in.

Inga löften från ministern

Men inrikesminister Anders Ygeman (S) ville inte lova någon ny lagstiftning vid dagens seminarium.

– Vi ska i höst leverera vår strategi för terrorbekämpning och då ser vi bland annat över de här frågorna. Vi har identifierat samma problem som gruppen här, så mycket kan jag säga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet