Foto: SVT

Säpochefen: Det är en rättsäker process

Uppdaterad
Publicerad

Fram till och med oktober har ett sextiotal nekats asyl eftersom de bedöms som säkerhetsrisker. Dessa personer får i stället tillfälliga uppehållstillstånd som omprövas med vissa mellanrum. En rättssäker process, menar biträdande Säpochefen Johan Sjöö i Aktuellt.

Orsaken till att Säpo bedömt personerna som säkerhetsrisker är att de misstänks ha begått krigsförbrytelser eller vara spioner för främmande makt. Detta har SVT Nyheter kunnat rapportera i dag.

Säpo: ”Inte terrorister”

– Vi ser inte att det kommer terrorister i flyktingströmmen, det vill säga människor med en vilja att begå attentat. Det vi framför allt ser är människor som rör sig i grupperingar som ägnar sig åt det vi kalllar stödverksamhet: det vill säga finansiering, logistik och rekrytering, säger biträdande Säpochefen Johan Sjöö.

Men trots att dessa personer alltså inte får asyl så kan de heller inte utvisas. Detta eftersom de löper stor risk att bli avrättade om de återvänder till i sina hemländer.  I stället får dessa, enligt polisen farliga, personer tillfälliga uppehållstillstånd och kan röra sig fritt i det svenska samhället. Ändå säger Säpochefen att allmänheten inte behöver vara orolig.

– Har vi konkreta brottsmisstankar så går vi så klart över i en rent polisiär brottsutredning där vi eventuellt frihetsberövar den misstänkte och försöker få en fällande dom, säger Johan Sjöö.

Ständig uppsikt

Enligt Sjöö så står de personer som nekats asyl av säkerhetsskäl under uppsikt av polisen och de tillfälliga uppehållstillstånden omprövas med jämna mellanrum och då gör man också noggranna bedömningar över hur allvarlig säkerhetsrisk personen utgör.

Det här är personer som egentligen inte är misstänkta för något brott – hur rimligt är det att ni förhindrar dem en framtid i Sverige om det inte går att bevisa några misstankar?

– Detta är en rättsäker process och vi äger inte beslutet, det gör Migrationsverket. Det beslutet går att överklaga till Migrationsdomstolen, säger Johan Sjöö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.