Carl Schlyter, Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: TT

Schlyter skyr öppen strid om språkrörsposten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Riksdagsledamoten Carl Schlyter vrider sig som en mask på kroken när han får frågan om han vill bli språkrör. Han upprepar att han inte vill bidra till någon öppen språkrörsstrid. Men det han samtidigt ger uttryck för är att om de nuvarande språkrören ger upp sina positioner frivilligt så öppnar han för ett ja om valberedningen frågar. 

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Riksdagsledamoten Carl Schlyter överväger att svara ja om han får frågan av valberedningen att ta över som språkrör efter Gustav Fridolin, erfar SVT. Schlyter, som tidigare avfärdat spekulationer om att eventuellt bli nytt språkrör, vill inte längre stänga dörren till posten. Förutsättningen är dock att språkrören hoppar av frivilligt, eftersom Schlyter inte vill ha någon öppen strid.

När Åsa Romson och Gustav Fridolin i måndags berättade att de vill fortsätta som språkrör, men att de är beredda att släppa fram konkurrenter, var antagligen förhoppningen att det skulle bli lite lugn och ro i partiet och att valberedningen snyggt och prydligt skulle sköta processen utanför den offentliga scenen. Men så blev det inte.

MP-krisen

Också Fridolin ifrågasätts

Nu är spekulationerna i full gång och partikamrater slipar knivar för att få fram budskapet om vilka kandidater som är bäst lämpade att leda Miljöpartiet i framtiden. Till att börja med sades det att om någon skulle bytas ut så var det i första hand Åsa Romson. Romson har lågt förtroende både bland väljare i allmänhet och internt. Men nu hörs alltmer högljutt att Fridolin bör stiga ned från språkrörsposten. Att det var han och inte Romson som ansvarade för att krisen kring Mehmet Kaplan och Yasri Kahn förvärrade situationen för varje dag som gick. Genusperspektivet har också slagit igenom: varför ska just det kvinnliga språkröret tvingas bort? 

Det är i det läget som Carl Schlyter dyker fram ur kulisserna. Schlyter har en tung ställning i partiet och är ordförande i riksdagens EU-nämnd. Han är en vildvuxen riksdagsledamot i den meningen att han inte sitter still i båten utan håller fast vid det han brinner för även om det mynnar ut i kritik mot partiledningen. 

Isabella Lövin öppnar

En annan miljöpartist, som inte heller säger tydligt nej, är biståndsminister Isabella Lövin. Dagen efter att Fridolin och Romson gått ut och ställt sina platser till förfogande sade Lövin att det inte var aktuellt ”just nu” för henne att bli språkrör. Det finns olika formler för hur man svarar på frågor om man vill bli partiledare. Lövins retorik är mer än en antydan om att hon är öppen för att bli språkrör. Isabella Lövin sitter redan i regeringen, men den före detta journalisten Lövin har ingen bred politisk erfarenhet att falla tillbaka på.

Carl Schlyter lär inte vara Stefan Löfvens favoritkandidat, i alla fall inte om han skulle bli en del av regeringen. Schlyter är en miljöpartist som inte har som ledstjärna att ge efter när det gäller det som ligger närmast hjärtat. Det är ett skäl till att flera partikamrater vill ha honom som sin ledare. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

MP-krisen

Mer i ämnet