Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, Aktuellt Foto: SVT

SD – ett parti med stort självförtroende

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokraterna inleder sina landsdagar i Västerås idag gör de det med ett stort självförtroende. Sedan valet 2010 har de nästan blivit dubbelt så stora i väljarbarometrarna. I ett par mätningar har de gått om Miljöpartiet som riksdagens tredje störta parti.

Trots framgångarna våndas sannolikt partiledaren Jimmie Åkesson en del över utgången av partimötet. Åkessons ambition är att tvätta Sverigedemokraterna så rena att de till slut släpps in i de salonger, som idag befolkas av de etablerade partierna. Han är oumbärlig för Sverigedemokraterna och han tycks styra med järnhand, men den omtalade nolltoleransen till trots kan han inte kontrollera alla ord och uttryck som ska uttalas från talarstolen i Västerås.

Gång på gång krackelerar ytan när främlingsfientliga och rasistiska tillmälen sipprar ut och dokumenteras i media. Några motionärer vill avskaffa nolltoleransen, som de tycker”skapar osäkerhet och sänker arbetslusten”. En debatt kring vad som får sägas och vad som är förbjudet i enlighet med nolltoleransen kan fara iväg åt ett håll som partiledningen för allt i världen inte vill vara med om.

SD-landsdagar

SDU kan stängas ute

En het fråga, som det lär bli debatt kring, är partistyrelsens förslag att ändra stadgarna. Det är inte så byråkratiskt som det låter. En stadgeändring skulle innebära att partiets sidoorganisationer som ungdomsförbundet, SDU, inte automatiskt får en plats i partistyrelsen. Det tolkas av flera som att partitoppen vill stänga ute den obekväme SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, som i flera centrala frågor om partiets väg, har gått emot partiledningen.

Flera motioner ifrågasätter förslaget till valplattform inför EU-parlamentsvalet. Tidigare var Sverigedemokraternas linje tydlig och klar med att Sverige skulle ut ur EU. Nu är formuleringen att vårt EU-medlemskap ska omförhandlas och att Sverige därefter ska folkomrösta om medlemskapet. Vad som ska omförhandlas är dock oklart, vilket motionärerna påpekar.

Kan plocka trofé

De andra partierna gör vad de kan för att förhindra att Sverigedemokraterna får inflytande. Själva hävdar Sverigedemokraterna att de indirekt är med och påverkar politiken till exempel genom att Allianspartierna utnyttjar  voteringsordningen i riksdagens kammare för att skyla över nederlag i olika frågor. Men den stoltaste trofen kan Sverigedemokraterna plocka hem om de tillsammans med de rödgröna partierna lyckas stoppa regeringens planer på att minska den statliga skatten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-landsdagar

Mer i ämnet