Inlägget som twittrades ut från Pegida Sverige togs senare bort. Men journalisten Henrik Arnstad hade redan hunnit skärmdumpa och twittra ut det från sitt konto. Foto: Skärmdump Twitter

SD förnekar Pegida-koppling

Uppdaterad
Publicerad

Den person som på Twitter utger sig för att företräda den antimuslimska rörelsen Pegidas svenska gren tycks också representera Sverigedemokraterna. Men SD förnekar band till rörelsen.

I söndags kallades SD för ”vårt parti” på Twitter-kontot ”Pegida Sverige”, uppmärksammar sajten interasistmen.se.

Det väckte genast kritik i Twitter-tråden, så inlägget formulerades om och hänvisningen till SD togs bort.

”Nu ska det vara borta om jag gjort rätt”, konstaterar Pegida-twittraren 40 minuter senare.

Bildades i höstas

Interasistmen väcker frågan om SD har bildat Pegida Sverige, men partiet förnekar samarbete med rörelsen såväl i Tyskland som Sverige.

– Jag känner inte till om organisationen existerar i Sverige mer än att jag såg att det finns en grupp på Facebook, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen till TT.

Pegida bildades i höstas i Dresden och har hållit regelbundna demonstrationer mot islamisering av Europa. Måndagens protest i staden förbjöds på grund av terrorhot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.