Martin Kinnunen, pressansvarig, Sverigedemokraterna Foto: Scanpix

SD försvarar Wiechel

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är inte säkra på att Expressens uppgifter om Marcus Wiechels rasistiska uttalanden stämmer och SD:s presstalesman försvarar Wiechel.

Expressen avslöjar i dag att SD-riksdagsmannen Markus Wiechel på Facebook kallat svarta för ”satans jävla aphelveten” och att han ”vill döda folk”. Detta efter att ha sett en Youtubefilm om religiös häxbränning i Afrika.

– Det vi sagt under dagen är att det är väldigt svårt att värdera de här uppgifterna. Vi är inte säkra på att de stämmer, säger Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna, till SVT.

– Vi vet att källan är en utesluten medlem som inte är på särskilt god fot med Markus Wiechel.

– När Markus själv söker efter den här konversationen hittar han den inte. Och han har inget minne av att han tagit bort den, säger Kinnunen.

Uttryckt sig i affekt

Men Martin Kinnunen säger ändå att Markus Wiechel inte med hundra procent säkerhet kan avfärda att han gjort utfallen.

– Det som Markus sagt till oss är att om det här stämmer måste han ha uttryckt sig i affekt och reagerat känslomässigt, men han säger att det är ord som inte är acceptabla.

”Vi får helt enkelt lita på honom”

Martin Kinnunen ser i dagsläget ingen anledning att misstro Weichel och ifrågasätta hans plats i partiet och riksdagen.

– Vi känner Markus sedan tidigare och vet att han alltid varit väldigt tydlig. Han har bott i USA och haft kontakter med afroamerikanska nätverk. Vi vet att han inte hyser främlingsfientliga åsikter.

Vilka nätverk skulle det vara?

– Det vet inte jag. Han var aktiv i demokratiska partiets kampanj för John Kerry. I demokraterna finns många aktiva afroamerikaner, säger Kinnunen till SVT.

– Hans minns att han sett videoklippet som Expressen hänvisar till, men inte att han sagt detta. Vi får helt enkelt lita på honom. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.