– Nu är det inte lika jämnt i omröstningarna längre så då har det inte så stor betydelse om jag är närvarande eller inte, säger Jimmie Åkesson. Foto: TT

SD-ledamöter väljer bort att rösta

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna uteblir allt oftare från riksdagens voteringar.

Var sjätte SD-stol har gapat tom sedan i höstas, visar en kartläggning i Dagens Nyheter.

Från närapå full närvaro fram till valet 2014 har SD:s närvaro sjunkit till i genomsnitt 84 procent. Partiledaren Jimmie Åkesson har missat 90 av 170 omröstningar.

– Nu är det inte lika jämnt i omröstningarna längre så då har det inte så stor betydelse om jag är närvarande eller inte, säger han till DN.

Förra mandatperioden skilde bara tre röster mellan de borgerliga och rödgröna blocken. SD, som står utanför de övriga riksdagspartiernas kvittningssystem, var då mer noga med att upprätthålla närvaron.

”Jobbat hemifrån”

Nina Kain från Malmö är den värsta skolkaren med bara två knapptryck sedan i höstas. Hon uppger för DN att hon jobbat mycket hemifrån och varit på seminarier som tidsmässigt krockat med omröstningarna.

Den politiska vilden Margareta Larsson lämnade SD i protest i höstas. Hon har inte deltagit i någon votering men har fortsatt en månadslön på 62.400 kronor.

– Jag planerar att återkomma med nya tag så småningom. Men det är klart att det ser konstigt ut, det är jag väl medveten om, säger hon.

Av totalt 48 granskande SD-ledamöter har tre närvarat vid samtliga 170 voteringar: Sven-Olof Sällström, David Lång och Jennie Åfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.