Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Scanpix

SD på väg in i EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Omkring var fjärde ledamot i Europaparlamentet väntas efter valet i maj vara EU-motståndare. Enligt opinionsundersökningarna kommer minst en av dem att vara sverigedemokrat.

Med tre månader kvar till valet till Europaparlamentet den 25 maj visar flera väljarbarometrar att EU-motståndarna kommer att gå starkt framåt.

Enligt en stor undersökning från Pollwatch som presenterades i Bryssel häromdagen kommer var fjärde parlamentariker att vara EU-motståndare. En del av dem kommer att återfinnas till vänster men de flesta kommer att hamna i parlamentsgrupper av mer eller mindre högerextrem karaktär. 

EU-valet 2014

– Vad som håller på att hända på högersidan är att höger-center-partierna förlorar väljare till den radikala högern. Vi ser det i många länder i Europa. Det är förklaringen till att EPP kommer att göra ett dåligt val, sade statsvetarprofessorn Simon Hix när han presenterade undersökningen.

– Det blir troligen runt 200 parlamentsledamöter som kommer att vara emot en slags mainstream-agenda för ökad integration i Europa, sade han vidare.

Socialisterna framåt

Konservativa EPP (Europeiska folkpartiet) är i dag den största partigruppen i parlamentet men väntas enligt undersökningen förlora den positionen till socialistgruppen, där bland andra Socialdemokraterna från Sverige och Tyskland, liksom brittiska Labour, är medlemmar.

I EPP finns bland andra CDU från Tyskland och Moderaterna och Kristdemokraterna från Sverige.

Efter valet kommer Europaparlamentet att ha totalt 751 ledamöter.

Nationella Fronten störst

Starkt bidragande till de väntade framgångarna för de högerextrema partierna är att Nationella Fronten (Front National) under ledning av Marine Le Pen tros gå starkt framåt i Frankrike.

När en opinionsundersökning i höstas visade att partiet skulle bli större än både socialistpartiet och den traditionella högern blev det något av en chock i både Frankrike och övriga Europa.

SD och EU

De starkt EU-kritiska Sverigedemokraterna har ingen ledamot i dagens Europaparlament men enligt senaste mätningen från Novus får partiet ett mandat. Det betyder att Kristina Winberg, som står först på partiets valsedel, får bereda sig på att åka fram och tillbaka till Bryssel och Strasbourg under de närmaste fem åren.

SD skulle till och med få två mandat i Europaparlament om partiet gör lika bra ifrån sig som det, enligt flera mätningar, kommer att göra i riksdagsvalet i september.

Men det är något som professorn i statsvetenkap och valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson tvivlar på. Sverigedemokraterna får sannolikt svårt att mobilisera dem som skulle kunna tänkas rösta på partiet.

– Det vanliga är att EU-motståndarna inte går och röstar i valet till EU-parlamentet. Man är helt enkelt sur på EU och vill inte vara med, säger han.

– Det är tveksamt om Jimmie Åkesson och Kristina Winberg kan få den gruppen tillräckligt intresserad.

Vad – inte om

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson är det betydligt lättare för SD att mobilisera missnöjda i valet till riksdagen.

– Motsvarande grupper i andra länder brukar stanna på soffan men i Sverige röstar många därifrån på SD, säger han.

EU-valet har utvecklats till att handla om vad vi ska ha EU till snarare än för eller emot unionen, menar Henrik Ekengren Oscarsson.

– Till och med den mest inbitne EU-motståndare tycker att lite överstatlighet kan vara bra för miljön och i kampen mot internationell brottslighet.

Dessutom har EU-valet enligt Henrik Ekengren Oscarsson utvecklats till mycket mera av ett personval än till exempel riksdagsvalet. Det handlar ofta om vad man tror de enskilda kandidaterna förmår uträtta med hjälp av nätverk och kompetens.

SD och Le Pen?

En viktig fråga är vilken partigrupp i Europarlamentet som Sverigedemokraterna kommer att ansluta sig till.

Partiledaren Jimmie Åkesson har hållit frågan öppen om var partiet helst vill höra hemma. När han intervjuades i Agenda gav han inget besked om SD tänker ansluta sig till den grupp som Nationella Fronten och andra högerextrema partier försöker bilda.

Henrik Ekengren Oscarsson är minst sagt tveksam till Sverigedemokraternas hållning.

– Den viktigaste principiella frågan när det gäller SD är ju deras mörkande av vilken partigrupp de tänker tillhöra. Ska SDs sympatisörer behöva köpa grisen i säcken? När det gäller vissa av anti-immigrationspartierna ute i Europa är det ju inte något direkt rumsrent sällskap SD-väljarna indirekt stöder genom att rösta på SD i EU-valet, säger han.

SD och EU

SD och EU

Sverigedemokraterna går till val på ett EU-kritiskt program i valet till EU-parlamentet den 25 maj. SD vill bland annat återinföra gränskontrollerna som tagits bort i och med det så kallade Schengensamarbetet.

Dessutom vill SD dämpa det man kallar EU:s ”utvidgningsiver”. Det gäller framför allt Turkiet som man inte vill låta bli EU-medlem.

Sverigedemokraterna vill också helt omförhandla Sveriges medlemskap i EU. Därefter ska väljarna ta ställning till de omförhandlade villkoren i en folkomröstning.  

Debattartikel av SD:s toppnamn i EU-valet (SVT Debatt).

FP och EU

Folkpartiets syn på EU kan beskrivas som rakt motsatt Sverigedemokraternas. FP beskriver sig som Sveriges mest Europavänliga parti.

FP vill bland annat att Sverige inför euron som valuta och att arbetskraftsinvandringen från länder utanför unionen ökar.

Partiet vill inte att medborgare från vissa EU-länder stängs ute genom att reglerna kring den fria rörligheten inskränks.

Folkpartiet kräver en solidarisk flyktingpolitik i EU och vill att det skapas lagliga och säkra vägar att ta sig till EU för dem som behöver skydd.

FP säger också ja till fortsatt utvidgning av unionen och påpekar särskilt att Turkiet är ”välkommen som medlem när kraven är uppfyllda”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet