Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Kinnunen (SD) om partiets svängning i klimatfrågan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny överenskommelse av Tidöpartierna svänger Sverigedemokraterna i klimatpolitiken. De ställer sig nu bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Under tisdagen presenterar Tidöpartierna en ny överenskommelse om klimatpolitiken. I samband med pressträffen kommunicerades det ut att Sverigedemokraterna nu ställer sig bakom Sveriges klimatmål 2045.

– Vi kommer nu gemensamt arbeta för att nå ner till nettonollutsläpp 2045. Samtliga partier ställer sig även bakom de nationella etappmålen, som är viktiga kontrollstationer längs vägen till nettonollutsläpp, säger Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister, under pressträffen.

Det innebär att samtliga riksdagspartier nu för första gången står bakom målet, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Regeringen ger nu även Miljömålsberedningen i uppdrag att utvärdera och bredda klimatmålen, där även etappmålen utvärderas. Det beror på att EU har infört det styrande ramverket Fit for 55 för medlemsländernas klimatomställning. Däribland har utsläppshandeln förändrats och omfattar fler sektorer.

SD har inte tidigare stått bakom

Tidigare har Sverigedemokraterna sagt att de inte velat ställa sig bakom målet för att de tror att det blir svårt att nå.

– Man har börjat i fel ände och mejslat fram procentsiffror och årtal innan man haft en susning om hur man ska kunna nå dit, sa partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen till DN för drygt ett år sedan.

Regeringen och Sverigedemokraterna har kallat till en presskonferens i dag klockan 13.10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.