Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Foto: TT

SD tappar ytterligare väljarstöd

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna förlorar stöd från väljare för fjärde månaden i rad och backar med nästan en procentenhet enligt en ny sammanställning. Det visar Novus-mätningen för april månad 2016, rapporterar Ekot.

Det är Sveriges Radios Ekot som låtit Novus Opinion göra en sammanvägning av resultaten från flera opinionsinstitut den senaste månaden, och i den nya sammanställningen backar partiet igen.

Sedan toppnoteringen i december då partiet fick 20 procent av väljarnas stöd är de nu nere på 17,1 procent. En orsak till tappet är att övriga partier engagerat sig starkare i frågor som rör invandring menar Marie Demker, professor i statsvetenskap. 

– I och med frågan är så starkt på agendan, väljarna är mobiliserade, alla partier pratar om frågan så, ja jag skulle kunna tro att det är sannolikt med en sådan här utplaning av stödet, säger hon till Ekot.

Borgerliga partier stärks

Undersökningen visar även att de borgerliga partierna stärks något, med undantag av Kristdemokraterna som ligger under riksdagsspärren med 3,3 procent. 

De röd-gröna  partierna tappar väljarstöd, Miljöpartiet har nu den lägsta notering som uppmätts i Svensk Väljaropinion med 5,5 procent, trots att majoriteten av mätningarna gjorde innan partiets kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.