Foto: Aftonbladet

SD-topp: Jag hatar Kent Ekeroth

Uppdaterad
Publicerad

En smyginspelad film som Aftonbladet publicerar visar hur Jimmie Åkessons närmaste man Linus Bylund pekar ut SD:s riksdagsman Kent Ekeroth som ett av sina främsta hatobjekt.

Det var i ett samtal med den dåvarande sverigedemokraten Daniel Assai som Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund avslöjade att Kent Ekeroth låg på andraplats på hans hatlista, på förstaplatsen låg Anders Behring Breivik.

Anledningen till Bylunds uppfattning är Ekeroths extrema inställning till islam, som enligt uppgifter till Aftonbladet skapar en spricka inom Sverigedemokraterna.

Det är i en paus under ett möte med SD:s Stockholmsdistrikt hösten 2012 som Bylund plötsligt frågar den dåvarande sverigedemokraten Daniel Assai om denne kan gissa vem Bylund hatar mest av alla på hela jorden. Svaret på frågan är den norska massmördaren Anders Bering Breivik.

När han har sagt det, går Linus Bylund runt hörnet för att kontrollera att ingen annan hör dem innan han säger:

– Breivik, och sen kommer Kent… han är långt under i och för sig.

”Kent är ett ok”

Ekeroth anser att invandringen av muslimer till Europa är ett hot mot västvärldens demokratier och har sagt att det är en del av ett tusenårigt krig som islam för mot den kristna världen.

– Kent är ett ok, är det vår roll som politiker att prata om nåt tusenårigt krig, det är jävla ohederligt hela grejen, säger Linus Bylund i filmen som spelades in 2012.

Filmen spelades in av den tidigare SD-medlemmen Daniel Assai som menar att smygfilmning är en metod som är mycket vanlig inom Sverigedemokraterna.

– Redan 2008 spelade Linus Bylund upp en inspelning för mig som han gjort på Johan Rinderheim, en av grundarna av SD, säger Assai till Aftonbladet och hävdar att han under sin tid i partiet själv uppmanades att alltid ha inspelningsutrustning till hands.

”Inte korrekt”

Linus Bylund kommenterar filmsinpelningen på sin blogg. Han vill där tona ner händelsen och skriver att han och Kent Ekeroth är ”goda vänner”.

– Det är tydligt på filmerna att det inte ligger nå´t allvar i det att jag skulle hata Kent. Det är naturligtvis inte korrekt, säger Linus Bylund till SVT Nyheter.

Linus Bylund är kritisk till att forna partivännen Daniel Assai smygfilmat honom.

– Att spela in ett samtal med en partikamrat på det sättet, det är under all värdighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.