Jimmie Åkesson. Foto: TT

SD väntas väcka misstroende mot Kaplan

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas väntas i morgon väcka misstroendeförklaring mot bostadsministern Mehmet Kaplan (MP).

– Efter middagen med fascistledare och uttalanden om Israel och nazisterna så brister det i både omdöme och demokratisk trovärdighet. Därför ska jag be att min riksdagsgrupp stödjer en misstroendeförklaring, säger partiledaren Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Han tillägger att kritiken mot Kaplan inte är ny.

MP-krisen

– Lägger man samman olika händelser så har det brustit i förtroende under lång tid, säger Åkesson till SVT.

Åkesson motiverar på flera punkter beslutet att väcka misstroendeförklaring mot Kaplan.

Kritiserar Kaplan i flera fall

Förutom de nyligen uppmärksammade händelserna där Kaplan ska ha firat ramadan med företrädare för den högerextrema organisationen Grå vargarna och träffar med representanter från den islamistiska organisationen Milli Görüs nämner Åkesson också flera fall där Kaplan, enligt SD, kan kritiseras.

Det handlar bland om uttalande från Kaplan 2006 där han uttalat sig kritiskt till de så kallade ”Muhammadkarikatyrerna” som publicerades i Danmark och menat att detta inte alls var en fråga om yttrandefrihet utan maktutövning.

Det är något som enligt SD kan tolkas som Kaplan anser att islam går före nationella lagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet