Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: TT

SD vill ha stopp för medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill ha ett tillfälligt stopp för medborgarskap för alla som inte föds i Sverige. Partiet tänker ta ett initiativ i riksdagen, där det lär bli svår att få igenom kravet. – Det är inte ett smart förslag, säger statsminister Stefan Löfven.

– Inget skulle förvåna mig längre. Först avvisar de andra vårt förslag, sen kommer de med ett eget litet senare, säger Åkesson.

– Det är för lätt att bli medborgare i dag, både tidsmässigt och vilka krav som ställs. Det ska vara en väsentlig skillnad mellan att vara medborgare och inte vara det. Det ska kännas som att man uppnått något, säger Åkesson, som efterlyser en bred utredning om medborgarskapet.

Någon egen definition av medborgarskapet vill han inte ge.

Skillnad i välfärd

– Det känns inte särskilt meningsfullt, det viktiga är att vi får en bred diskussion om detta, säger Jimmie Åkesson vid en pressträff med riksdagsjournalister.

Enligt Åkesson bör det vara en skillnad i tillgång till välfärden mellan medborgare och icke medborgare.

– Jag tycker att det ska vara en skillnad i tillgång till bidrag, välfärd och viss offentlig service, säger han.

Partiet utreder för närvarande vad som ska vara skillnaden.

Moderaternas förslag om krav på samhällsutbildning anser han är ”ganska ihåligt”, eftersom partiet vägrar samarbeta med SD för att få igenom förslaget.

Ingen låglöneklass

Jimmie Åkesson tror inte på sänkta löner för att få bukt med arbetslösheten.

– Vi tror mer på sänkta skatter för personer med låga löner än sänkta löner. Vår modell är sänkta inkomstskatter för låginkomsttagare. Vi ska inte få en situation med en permanent låglöneklass i Sverige, säger han.

– Jag vill inte ha ett klassamhälle, jag vill ha ett sammanhållet Sverige, säger Åkesson.

SD kan inte tänka sig att stödja ett förslag om att staten bestämmer minimilöner.

– Jag ska inte sitta här och avvisa saker, men i budgetförhandlingar vore det något jag skulle stoppa, säger Åkesson.

”Vet inte vad det ska tillföra”

Statsminister Stefan Löfven har svårt att se vad Jimmie Åkessons förslag ska göra för nytta.

– Jag vet inte riktigt vad det ska tillföra, om jag ska vara ärlig. Om man blir medborgare i Sverige efter att ha levt här i ett antal år omfattas man både av rättigheter och skyldigheter. Det är ju det som är det viktiga, säger han.

Stefan Löfven anser inte att förslaget kommer att göra det tydligare vilka rättigheter eller skyldigheter som gäller som svensk medborgare.

– Det är inte ett smart förslag. Att människor som är här och har permanent uppehållstillstånd nekas ett medborgarskap gör det inte tydligare vilka rättigheter eller skyldigheter man faktiskt har, för man har ju också skyldigheter som medborgare.

Moderaterna håller inte med SD

Riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson från Moderaterna menar att Sverigedemokraternas förslag inte behövs.

– Vi har stora integrationsproblem i Sverige och vi ser ju inte att de problemen blir mindre med Sverigedemokraternas förslag.

Även om Moderaterna inte vill göra det svårare för utlandsfödda att få svenskt medborgarskap, har de andra krav.

– Vi presenterade så sent som i går ett förslag om att alla nyanlända som kommer till Sverige ska delta på en obligatorisk samhällsinformation för att veta sina skyldigheter och vilka grundläggande värden som vi har här. Vi kopplar inte det till medborgarskap, men till ersättning, säger Elisabeth Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.