SD ville värva Ebba Busch Thor

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna planerade i december att försöka värva flera tunga kristdemokrater inför extravalet, enligt ett mötesprotokoll Aftonbladet tagit del av. Dåvarande vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och partisekreterare Björn Söder var två av mötesdeltagarna.

Ebba Busch Thor, nu partiledare men då kommunalråd i Uppsala, var ett av namnen på listan. Andra var ex-ministern Mats Odell och KDU:s ordförande Sara Skyttedal.

SD:s presschef Henrik Vinge bekräftar uppgifterna. Han säger att ”det fanns ett antal personer som på olika sätt signalerat att de står närmare SD än vad man gör övriga partier i frågor som är centrala för SD”.

-Eftersom Sverigedemokraterna är ett parti som växer väldigt fort kan vi ha nytta av att knyta till oss duktiga och kompetenta politiker, säger han till tidningen.

Vinge vill inte kommentera om det togs kontakt med personerna. Skyttedal säger att hon inte förstår varför hon fanns med på listan, Odell att SD är det parti som står längst ifrån hans egna värderingar.

Busch Thor har genom sin pressekreterare avböjt att svara, rapporterar tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.