SDU:are och Joakim Isheden, SDU-ordförande i Uppland Foto: SVT (bildmontage)

SDU-are: Det som händer är fruktansvärt

Uppdaterad
Publicerad

Många distriktsordföranden i SDU, Sverigedemokraternas ungdomsförbund, stöttar öppet Gustav Kasselstrand som hotas av uteslutning ur partiet. – Jag hade hoppats Jimmie Åkesson skulle återställa ordningen, säger SDU-ordföranden i Uppland till Agenda.

Den senaste veckan har sverigedemokrater börjat anklaga varandra för allt möjligt inför öppen ridå. Sedan Sverigedemokraternas ledning drabbat samman med ungdomsförbundet, har anklagelserna haglat om sovjetmetoder, och om halvfascistoida unga män och kvinnor. Men vad handlar grälet egentligen om? Agendas reporter har frågat partimedlemmar hur de uppfattar det som pågår.

– Det är 99 procent makt och en procent ideologiska skillnader. De skillnader som utmålas i medierna mellan ungdomsförbundet och partiet är inte större än i något annat parti, säger Gustav Kasselstrand (SD), ordförande i ungdomsförbundet SDU.

Agenda

Maktkamp i Stockholm utlöste

Det som utlöste den akuta krisen i partiet var onekligen en kamp om makten – över det viktiga Stockholmsdistriktet.

William Hahne vann omröstningen om att bli SD-ordförande i Stockholm, men stoppades av partiledningen – som dessutom vill utesluta honom.

– Det är en avgrund som öppnar sig för mig. Jag vill inte vara med i det parti som Hahne står för. Det är ju åt Svenskarnas parti-hållet, säger Maria Danielsson, som är SD-ordförande i Stockholms stad.

Den nationalistiskt orienterade falangen har länge setts som ett potentiellt hot av partiledningen. Nu tog man itu med problemet och försöker i dag utesluta en lång rad medlemmar – inklusive ungdomsförbundets ledare Gustav Kasselstrand.

Öppet stöd för Kasselstrand

När SVT ringde runt till SDU:s distriktsordföranden tog ingen av dem avstånd från Kasselstrand. Åtta av 18 uttalade tvärtom sitt öppna stöd.

– Jag tillhör ju dem som har bäst kontakt med SDU:are i hela landet. Jag talar för SDU-distrikten, jag talar för alla ideellt engagerade ungdomar när jag säger att det som händer inom Sverigedemokraterna just nu är fruktansvärt, säger Joakim Isheden, ordförande i SDU Uppland.

Upplandsdistriktet står helhjärtat bakom sin hotade ordförande och medlemmarna fruktar att nästa uteslutningsvåg ska drabba dem själva.

– När jag kommer hem i dag vet jag inte om det ligger ett illrött kuvert på hallmattan från partiets medlemsutskott, säger Joakim Isheden.

– Det känns som att man inte vet någonting om vad som händer om ett dygn, säger  Filip Djupenström, SDU Uppland.

”Juvenilt trams” från Karlsson

– Jag reagerar starkast på Mattias Karlssons uttalande om de här som man vill utesluta. Jag tycker att det är juvenilt trams, det som han säger Erik Magnusson, SDU Uppland.

– Åtminstone jag hade hoppats att när Jimmie Åkesson kom tillbaka från sin sjukskrivning, skulle han på något sätt dra i handbromsen och se till att den interna ordningen återställs. Men nu är det ju han själv som kommer att hålla i ordförandeklubban när alla de här personerna utesluts. Det är han själv som kommer att utesluta sin egen ungdomsförbundsordförande, säger Joakim Isheden.

Reportage i Agenda söndag 12 april. Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, intervjuas efter reportaget av programledare Anna Hedenmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet