Foto: TT

September varmare än augusti på vissa håll

Uppdaterad
Publicerad

Även i dag har det varit högsommarvärme i stora delar av landet. I småländska Målilla visade termometern 27,5 grader. Även Göteborg kom under eftermiddagen upp i 27 grader. 

– Fredagen blir också varm. Sedan väntar några dagar då vi kommer ner i mera humana septembertemperaturer, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist 

Halmstad toppar ligan

Han konstaterar att vädret är ovanligt svårt att förutspå just nu. På flera håll har det paradoxala inträffat att värmen ökat när almanackan övergått i höst.  

– I Sydsverige och i Göteborg och Jönköping har det varit varmare i september än i augusti, säger Nils Holmqvist. 

På flera håll i landet har det de senaste dagarna satts värmerekord. Det mest imponerande rekordet uppmättes i går i Halmstad, som med sina 27,5 grader inte haft en högre temperatur sedan mätningarna började på 1800-talet.  

I Växjö, Göteborg och Borås slogs samma dag septemberrekorden från 1983. 

Försiktig om orsaken

Nils Holmqvist är försiktig när han svarar på frågan om den kvardröjande högsommarvärmen är resultatet av klimatförändringar eller normala temperaturfluktuationer. 

– Det har varit högsommartemperaturer i september tidigare men aldrig någonsin i oktober. 

Enligt Nils Holmqvist går det inte att dra några slutsatser av enskilda händelser.  

– Det var ju kallt i augusti, och lika lite som att man kan använda det som ett argument för att det inte finns någon klimatförändring, lika lite kan man se septembervärmen som bevis för det omvända. 

Längre somrar på sikt

På sikt kommer dock den globala uppvärmningen att göra att sommaren kommer att förlängas, säger han. 

– Någon gång i framtiden får vi nog också vår första högsommardag i oktober. 

När då? 

– Det vet man aldrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.