Foto: SVT

Servicejobb ska frigöra tid i vården

Uppdaterad
Publicerad

Serviceanställda i vården ska ge mer tid till patienterna. På flera sjukhus avlastas nu vårdpersonalen av en ny personalgrupp.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting kan servicejobben frigöra hundratals timmar varje vecka. Personerna ska arbeta i området runt patienten och inte delta i vårdarbetet. En tanke bakom de nya arbetena är att sjukskrivningarna ska minska bland de vårdanställda. 

Eva Quist Engström, projektledare vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå, säger att detta inte är ett sätt att återskapa sjukvårdbiträdena som tidigare fanns inom vården.

– Det här är folk som har servicekompetens och det ska vara tydligt att de inte har vårdutbildning, säger hon till SVT Nyheter.

Speciella tröjor

I Umeå anställds nu tiotals serviceanställda under våren. Nizar Souilmi är en av de som fått jobb.

– Jag är kock och nu får jag jobba med städning, i köket, fylla på i förråden och ordna patientrummen,  säger Nizar Souilmi.

De serviceanställda på Norrlands Universitetssjukhus bär speciella ljuslila tröjor.

– Vi  har det för att patienterna ska kunna se att vi inte är vårdanställda, säger Nizar Souilmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.