Sexchatt: Läs experternas svar på alla era frågor!

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna har allt mindre sex – varför är det så och vad kan man göra åt det? Pelle Ullholm och Suzann Larsdotter från RFSU svarade på frågor om sex i SVT Nyheters chatt – läs alla deras råd och tips här!

Daniel: Hur räknar man dem som uppger hur mycket sex de har? Kan det vara så att många vill inte svara på grund av att det vore pinsamt ifall man uppger att man faktiskt har mycket sex?

Suzann Larsdotter: Hej Daniel! Det kan absolut vara så att personer inte uppger verkliga uppgifter i undersökningar men eftersom de är anonyma och genom att göra många olika studier med samma frågor så kan vi få en uppfattning om hur det ser ut. Forskning har också visat att de flesta är tämligen sanningsenliga i vad de uppger i olika studier.

SLINKAN: Hej! Jag undrar hur ni tänker kring ökad tillgänglighet (och användning?) av diverse manicker och leksaker och dess möjliga inverkan på sexlivet ...? Kan tex upprepat bruk av en kraftfull vibrator på kliitoris minska känsligheten för ”naturlig” beröring...?

Pelle Ullholm: Hej! Sexleksaker ger en oftast istället mer kunskap om vad som känns bra, vad man gillar. Om det inte funkar lika bra vid partnersex beror det  samspelet, kommunikationen, i sexet. Om man kan vara tydlig och kanske visa vad som känns bäst för en själv blir det bättre. Det går så klart att ha med leksaken när man har partnersex också.

Anja: Har svenskar som bor på landet mer sex än de i stan? Tänkte att de är mer stressade i stan.

Pelle Ullholm: hej anja! Det finns inget dokumenterad koppling eller tydligt samband men det är möjligt att du har en poäng. Hoppas nästa sexualvaneudersökning kollar på det!

Che: Hej! Jag har ett problem att jag som man inte kan få utlösning när jag har sex. Mitt förra förhållande tog slut på grund av detta. Det bara låser sig för mig, men allt funkar när jag onanerar själv. Jag hade väldigt sen sexualdebut och har haft mycket få förhållanden, vilket jag tror är en bidragande orsak. Vad ska jag göra för att lösa mitt problem?

Suzann Larsdotter: Hej! Det är inte ovanligt att det blir på det här sättet. Problemet orsakas av stress och det handlar om kunna slappna av. Försök att inte fokusera på utlösningen utan hitta lugn och njuta utan prestationsångest.

Alecca: Är detta inte på grund av det allt stressigare samhället vi lever i där allt gåt fortfare utan andpaus

Suzann Larsdotter: Jo, stress gynnar inte vårt sexliv. Att stressa mindre och ge mer  utrymme för sex är oftast bra är ofta en väg till mer lust och möjlighet till sex.

68: Hur gör man när tanken är full av sex men erektionen uteblir 68års snopp

Pelle Ullholm: Hej 68! Det finns knep. Ofta behöver man kraftigare beröring på penissakftet, längre startsträcka. Det blir viktigare att inte utgår ifrån samlagssex. Vad fins det som man kan gilla utöver det? Det brukar göra sexet skönare och bättre? Utöver det finns mediciner som vigara. Prata med din doktor. Lycka till.

Alex: Hur kan man ”hotta upp” sexlivet utan att det blir pinsamt? Har du några konkreta tips?

Suzann Larsdotter: Faktum är att kommunikation ofta är början. Jag har ett konkret bra tips där du och din partner kan göra en Ja, Nej och kanske kolumn på ett papper. Där skriver ni upp alla saker var och en för sig som ni vill göra sexuellt. Sedan pratar ni om detta gemensamt och kan då säkert komma på saker som ni har lust med. Våga lek och prova. Ta inte sex så gravallvarligt utan ge er möjlighet att leka.

Carl: Är det fel att vara oskuld? Singel 20 år

Pelle Ullholm: hej! Det är inte ovanligt att inte ha debuterat med en annan som 20åring. Det viktigaste är att göra de val som man själv vill, tillsammans med någon som också vill .

Abraham: Det är ganska ofräsch propaganda vi utsätts för.

Suzann Larsdotter: Jag är inte helt säker på vad du menar med ofräsch propaganda men jag vill verkligen betona att vår information om sex handlar om samtyckande personer som vill ha sex, det kan aldrig bli ofräscht.

hawre: vad är premature ejaculation

Pelle Ullholm: Det är en utlösning som kommer snabbt.  Det finns olika föreställningar om det där men de flesta personer kommer efter ett ett fåtal minuter vid samlag.

Mr. D: Hur stor andel män respektive kvinnor är missnöjda med sitt sexliv. jag är själv en frustrerad man som lever med en mer eller mindre asexuell sambo. Så jag antar att andelen missnöjda män dominerar?

Suzann Larsdotter: Andelen kvinnor som är missnöjda med sitt sexliv är faktiskt fler vilket kan bero på att de inte får orgasm så ofta som män vid sex. Jag tänker att du behöver börja prata med din sambo hur ni ska lösa ert problem med att ni har olika lust till sex. Rekommenderar sexolog eller familjerådgivare

?: Vem säger att vi vill ligga mer??

Suzann Larsdotter: Nej, det är helt rätt. Det är inte heller ett problem för  personer som inte vill ligga mer. Vi vet dock att många personer är missnöjda för att de har för lite sex och då blir det ett problem för dem som det är viktigt att försöka hitta lösningar på.

Milla: Jag tappade lusten för 16 år sedan (efter första barnet, men tillverkade ett syskon för att vi ville ha ett till) och den har inte återkommit. Hela idén med sex känns onaturlig och motbjudande. Kanske är det inte alls så där VIKTIGT som det påstås?

Pelle Ullholm: hej Milla! Det är olika viktigt för olika personer. Det flesta skulle säga att närhet, social kontakter och intimitet är viktigt. En del tycker sex är viktigt, andra inte.

Anna: Vad gör man när man tappat lusten? Vill ha sex men det är svårt att få igång lusten i kroppen och svårt att få orgasm. Finns det någon hjälp att få?

Suzann Larsdotter:

Kommunikation, tanke, tid och handling är fyra saker som jag alltid går igenom med personer som tappat lusten eller vill ha mer sex i sitt liv. Kommunikationen är det avgörande, att prata om förväntningar, lust och vilja gör att man förstår varandra och det blir lättare att möta upp den andres önskemål och vilja. Att ägna tankar åt sex, fundera på vad som gör en kåt och sedan ta tid för det är en viktig ha rollspel. Tid uppstår inte av sig själv utan måste ibland planeras in och bokas upp, även för sex. Att skapa utrymme eller ta sig tid är en viktig strategi. Sedan behöver vi handla. Försök hitta variation och våga introducera nya tankar runt sex. Många gånger kan det vara bra att kravlöst utforska varandras kroppar utan krav på orgasm

Lotta: Hej Önskar tips, hur kan en mkt blyg person få uppleva sex och närhet?

Suzann Larsdotter: Nätet är en fantastisk plats numera att träffa någon för sex och närhet. Det är många gånger lättare att starta med att skriva på en chat eller via mail först och sedan träffas.

Kajsa: Hej, hur kan man få igång sexlivet igen?! Är småbarnsförälder och jag och min man har inte haft sex på väääldigt länge. Vi vill både och pratar om det då och då men vi kommer inte till skott.

Pelle Ullholm: Bra tips är att avsätta tid för närhet med sin partner, att planera in egentid och om man vil ha sex så kommer det ällltare då. Det går kanske inte att schemalägga sex men tid för varandra går att få  till för de allra flesta. hitta luckor i vardagen, det blir bättre med tiden säger statistiken. : ) Bra att ni pratar!

Sillen: Hela Sverige har spårat ur iPhone är viktigare än både partner och omgivning Svenskarna har sig själva att skylla på Jag är självsvensk

Pelle Ullholm: Jag tänker att det kanske inte är telfonen sig. Förr var det TVn.: )  Det handlar om att välja närhet och relationen. Det har du rätt i!

40 år: Hur stor risk är det att preventivmedel är orsaken till minskad sexlust? Hormonspral, p-piller mm?

Suzann Larsdotter: Preventivmedel kan bidra till minskad lust men det är ofta en komplex fråga. Det kan vara bra att utesluta fysiska och hormonella anledningar men sedan är lust något som man också måste jobba på att få.

Kommunikation, tanke, tid och handling är fyra saker som jag alltid går igenom med personer som tappat lusten eller vill ha mer sex i sitt liv. Kommunikationen är det avgörande, att prata om förväntningar, lust och vilja gör att man förstår varandra och det blir lättare att möta upp den andres önskemål och vilja. Att ägna tankar åt sex, fundera på vad som gör en kåt och sedan ta tid för det är en viktig ha rollspel. Tid uppstår inte av sig själv utan måste ibland planeras in och bokas upp, även för sex. Att skapa utrymme eller ta sig tid är en viktig strategi. Sedan behöver vi handla. Försök hitta variation och våga introducera nya tankar runt sex. 

Mysan: Vad ska jag göra när min man bor vid datorn ALL ledig tid? Får ingen kontakt med honom. Vill ju sexa ibland!

Pelle Ullholm: Hej! Jag tror att steg ett är att han förstår att du saknar honom. Att du vi vara nära. Gör saker som får honom att förstå det och prata med honom om det. Det brukar vara bra att ta det samtalet när man inte är irriterad utan i ett lugnt läge. Lycka till!

Ubbe: Hur ofta ska man ha sex enligt dig?

Suzann Larsdotter: Så ofta man själv vill och partnern vill. Jag tycker inte att man skall ha sex av någon annan anledning än att man vill och det varierar mycket från person till person.

Monica: Varför ska det snuskas och hållas på i så många sammanhang nuförtiden? Varför har samhället blivit på det viset? Det går ju knappt att se en film utan att det ska snuskas och pippas och hållas på. Usch.

Suzann Larsdotter: Jag tänker att sex är ett fint sätt att vara med någon och ser inte detta som snusk. Om man inte vill se sex kan man alltid slå av tv:n eller läsa annan litteratur och ha respekt för att man inte vill se eller höra om sex liksom det är viktigt att visa respekt för de som gillar sex.

Undrande: Var tillsammans med en man som inte vågade ta på mig eller smeka mig. Är det vanligt? Tröttnade, tror att sex är ett kitt som för en samman, eller?

Pelle Ullholm: Hej! du har rätt i att mång verkligen känner att det är ett kitt och för dig var det ju så. Jag kan inte säga hurvida det är vanligt eller inte. Men det är lätt att tro att män alltid är mer sexuella än kvinnor, så är det inte alls. Det är individuellt, mer indivduellt än många tror.

Karin: Hur ofta ska man ha sex för att behålla intimiteten i förhållandet? Funkar det lika bra med gos och kramar i perioder där lusten inte finns där pga stress och annat?

Suzann Larsdotter: Ja, det fungerar precis lika bra med närhet som kramar och gos. Det viktigaste är inte att ha sex utan att få och ge närhet och bekräftelse. Sexlusten kommer och går genom livet och i perioder så har flera personer lite lust. Det är inget problem.

Anonym: Är det fel att man onanerar mycket?

Pelle Ullholm: hej. Nej, om man trivs med sin onani är absolut inte skadligt, tvärtom. Det är hälsosamt. Det ger en kunskap om vad man gillar, det ger en sköna upplevelser och det påverkar kroppen på positiva sätt!

Pressad : Min fru älskar sex...jag älskar sex...Vi har bra sex. Men hon skulle aldrig ”sänka” sig till att ta initiativ till sex. Vi har pratat om det, hon vet vad jag tycker...men det är fortfarande upp till mig om vi skall ha sex. Det är jobbigt...en press...en fråga om att jag duger. Vad gör jag..?

Suzann Larsdotter: Ni behöver prata om varför hon inte vill ta initativet. Kan du underlätta för henne att uttrycka lust till sex? Kan ni hitta ett sätt som gör det lättare att säga att hon är sugen.

Theo: En tjej skrattade åt min snopp och sa det till hela min umgängeskrets. Hur mycket bryr sig tjejer om storleken? Skulle de bry sig om själva ryktet?

Suzann Larsdotter: Storleken har en underordnad betydelse för hur du kan stimulera en tjejs fitta. De allra flesta kvinnor får inte orgasm av bara samlag utan av klitorisstimulans. Skit i rykten och var stolt över dig som man och din penis. Det är hur väl du kan tillfredsställa någon som räknas och inte snoppens centimetrar.

CGN: Hur kan man öka sex suget för/på partnern?

Pelle Ullholm: hej! Ge varandra tid, ge varandra fokus försök att väcka lusten på allvar och chansen ökar betydligt. Om det gått i stå på allvar är det så klart inte fel att träffa något proffs att prata med. Det stödet kan ni få via vården.

40 år: Vill ge ett tips som funkade för mig och min man efter totalt sexhaveri efter stressig småbarnsperiod. Vi bokade ”sexdag”, alltså vilken veckodag vi skulle ha sex. Söndagar var bäst för oss. På så sätt var vi synkade och hade man inte sexlust kunde man jobba på det under dagen så man på kvällen var ”redo”. Låter kanske torrt men funkar!!

Suzann Larsdotter: Fantatiskt bra tips! Jättefint att ni delade med er av detta. Jag skall sprida budskapet vidare.

Kalle : Har män och kvinnor olika förväntningar och inställning till hur sex ska vara? Vilka?

Pelle Ullholm: hej! det finns olika erfarenheter. Kvinnor får mer sällan orgasm än män. Män är mer nöjda med att det blir sex. Både män coh kvinnar vill ofta ha mer sex även om än vill det i lite högre utsträckning.Mäns sexualitet brukar inte problematiseras. Kvinnor  kan känna en dubbelhet för att samhället inte alltid tyckt att kvinnor ska ha samma självklara rätt till sex. Men på individnivå  behöver inget av det här stämma.: )

Therese: Hur lite/mycket sex har ”svenskarna”?

Suzann Larsdotter: Frekvens överlag

1967 : 4.2 sextillfällen/samlag

1996: 5.5 sextillfällen/samlag

2103: 3.8 sextillfällen/samlag

Igelkott: Hej, jag har fullständigt tappat sexlusten. Har en underbar partner som jag älskar mer än allt annat men jag blir inte sugen. Han är sugen nästan jämt vilket ger mig riktig ångest. Tips på vad jag kan göra?

Pelle Ullholm: hej, skillnad i lust kan skapa stora problem i en relation och hamna i det läget som du beskriver tycker jag att ni borde prata med någon. Vården kan ge det stödet. Hoppas det blir bättre och ta det steg för steg.

Eva : Min partner är ca 20 är äldre. Jag runt 30. Vi får till det cac2 ggr per månad. Vad ska jag göra för att fånga mer sugen. Går mäns lust ner efter en viss ålder? Eva

Suzann Larsdotter: Lusten går ner generellt med åldern även om det naturligtvis finns stora personliga skillnader. Det gäller att skapa lust och ha sex på flera olika sätt. Vissa män känner stark prestationsångest och därför kan de undvika sex. Så att ha sex på andra sätt än samlag och ägna tid till att smeka och leka med varandras kroppar utan krav på ejakulation och erektion kan vara en väg.

Singelmamma: Det är inte kul att vara ofrivilligt singel och längta efter ett härligt sexliv med en bra fast partner. Vill bara ha sex med en och samma person och att vi är kära i varann. Drömmen är att bägge vill ha sex så många ggr om dagen/natten som möjligt!

Suzann Larsdotter: Härligt att höra att du längtar efter en partner och sex! Det som är positivt idag är att det går att träffa personer på nätet så du behöver inte lämna hemmet för att flirta och försöka hitta en partner utan kan göra det hemifrån datorn på nätet. Skriv i din presentation att du enbart är intresserad av en relation och inte tillfällilgt sex. Lycka till!

Stella: Hur ska man få sin partner att tända när man måste konkurrera med all nätporr numera?

Pelle Ullholm: hej; jag förstår känslan, men de flesta ser inte porr som ett alternativ till sin partner. Att ha sex med en person är nåt annat en att titta på andra som har sex på en skärm. Många gånger är det snarare så att man har mindre sex tillsammans som gör man löser det själv. Det gäller både män och kvinnor. Jag tro att lösningen ligger i att avsätta tid för varandra, skapa utrymme för relationen. Boka av ”udda” tider, inte sena kvällar. Genom att skapa en positiv känsla genom att annonsera att man ha sex tidigare och tydligare kan den som inte så lätt förstår ens signaler förstå.

Em: Jag är 49år men jag vill sex hela tiden jag är normar?

Pelle Ullholm: hej! lust känner ingen ålder, det är inget hinder för att känna kåthet och lust. Det är vanligt.

Jarmo: Hej! Jag och min sambo vill ha sex, så där är det inga problem egentligen, men det känns som vi båda två är stressade och känner en press över det. Finns det nåt bra knep?

Pelle Ullholm: hej! Ni pratar och det är bra! Nästa steg är att göra allvar av er vilja. Avsätt tid, gör utrymme för närhet och samvaro. Ni hittar till de om ni skapar rätt utrymme. Om man verkligen gör det man känner i den här frågan blir det bättre och nämare ens gemensamma vilja. Lycka till.

Urban: Har svenskar som bor på landet mer sex än de i stan? Tänkte att de är mer stressade i stan.

Pelle Ullholm: Hej! Det finns inga studier på det, men det kan stämma! Hoppas nästa stora sexualvanestudie tar upp det!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.