Foto: TT

Thea, 17: ”Känns obekvämt att gå till skolan vissa dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Skolan är den fysiska plats i vilken flest unga drabbas av sexuella trakasserier, och där är risken att utsättas i dag större än på musikfestival, enligt en rapport från polisen från 2016. Trots det pratas det sällan om situationen i korridorer och klassrum.

SVT Nyheter har träffat 17-åriga Thea som berättar om en arbetsmiljö där kränkande kommentarer och fysiskt ofredande har blivit en norm. 

– Det är allt från kommentarer om att man är en ”slut” eller ”bitch”, men också att man blir tafsad på eller får konstiga blickar, säger Thea.

Hur upplever du att det påverkar dig?

– Det känns obekvämt att gå till skolan vissa dagar. För att jag vet att jag kommer möta de där människorna som har utsatt mig, säger Thea.

Blickar och ryktesspridning

Sexuella trakasserierna är inte enbart om rent fysiska ofredanden utan även andra typer av kränkande behandling av sexuell karaktär. Det kan handla om allt från ovälkomna kommentarer, blickar, och ryktesspridning.

Enligt polisen är skolan den fysiska plats där de drabbas allra hårdast. Exempelvis anmälde 119 ungdomar att de utsatts för sexuella trakasserier på festivaler i Sverige mellan 2011 och 2016. Det kan jämföras med dom 1081 anmälningarna om trakasserier i skolan som gjordes under samma period.

Enligt Skolverket tyder mycket på att sexuella trakasserier i skolmiljö har normaliserats bland både elever och personal. Det här är en bild som Thea delar, och hon tror att mycket kommer från populärkulturen.

– I serier och filmer använder man könsord och sånt. Varför skulle man inte göra det i vardagen?

Varför tror du att så få anmäler att de utsatts för trakasserier?

– Det blir lite vardagsmat, man ser det varje dag. Ibland kan det komma från folk man är nära också. Bekanta. Då känns det fel att anmäla de personerna, säger Thea.

”Skolan har ett ansvar”

Hon tycker att skolan har ett stort ansvar att lyfta frågan.

– Det är jätteviktigt. Jag har vänner som går på skolor där det är ett större problem än här. De säger att skolan blundar för vad som händer dem och låter trakasserier fortsätta, säger Thea.

Johan Gyberg är Skolverkets expert på trakasserier och kränkningar och han menar att skolorna måste ingripa och förhindra att sexuella trakasserier fortsätter.

– Annars lär vi eleverna att stå ut med vissa saker som de utsätts för. Skolorna har ett ansvar som man inte kommer ifrån. Att se till att det här inte förekommer och i de fall de förekommer så måste skolorna agera med omedelbar verkan, säger Johan Gyberg.

Han tycker att dagens debatt om sexuella trakasserier är ett utmärkt tillfälle för skolorna att lyft frågan.

– Det här borde vara uppe varje dag tills det inte förekommer sexuella trakasserier något mer. De är väldigt bra att det har kommit upp. Det ger skolorna ett tillfälle att sätta igång med arbetet.

Är det en skola utan sexuella trakasserier möjlig enligt dig?

– Ja, det tror jag absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.