Blir skatan Sveriges nationalfågel? Foto: Hasse Holmberg / TT

Snart utses Sveriges nationalfågel

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen var den sista dagen att rösta i tävlingen om vilken fågel som ska utses till Sveriges nationalfågel. Sveriges ornitologiska förening arrangerar kampen och på fredag utses vinnaren.

Tävlingen har pågått sedan i våras och kring 50 000 personer har hittills röstat i fyra kvalomgångar.

– Faktum är att de flesta länder i världen har en nationalfågel, säger Anders Wirdheim på Sveriges Ornitologiska Förening.

– Det är inte så många som har en officiell nationalfågel, bara USA, Guatemala och några till, men de allra flesta har en inofficiell nationalfågel och det tyckte vi att Sverige borde ha också.

Tio finalister

Inga myndigheter är inblandade i gallringen utan det är Sveriges ornitologiska förening som vaskat fram tio fågelarter som nu kandiderar till titeln Sveriges nationalfågel. De är domherre, blåmes, havsörn, skata, koltrast, korp, sädesärla, talgoxe, rödhake o bofink.

– Tittar vi på dessa tio så ser man att åtta av dem är sådana som finns i våra trädgårdar någon gång under året och det är fåglar som lever väldigt nära oss som vi har någon form av relation till, förklarar Anders Wirdheim.

– De övriga två har betydelse av helt andra skäl. Korpen är den viktigaste fågeln i den nordiska mytologin och havsörnen är en miljösymbol.

Skatan – förvånande finalist

En av finalisterna skatan har förvånat ornitologiska föreningen.

– Den har inte så bra rykte och det finns en gammal föreställning om att den är tjuvaktig, sa Anders Wirdheim, tidigare i somras.

En anledning till skatans framgång i omröstningen kan vara den kampanj som drivs av den populära podcasten ”Alla mina kamrater”. De fyra komikerna, Martin Soneby, Fritte Fritzson, Nisse Hallberg och David Sundin har i flera avsnitt och via sociala medier uppmanat sina lyssnare att rösta på skatan. På fredag får vi veta om de lyckats.

Omröstningen

Den officiella omröstningen har genomförts på Sveriges Ornitologiska förenings hemsida. Klicka här för att läsa mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.