SJ ska spara – 300 kan förlora jobbet

Uppdaterad
Publicerad

300 personer kan förlora jobbet när SJ ska spara en miljard kronor på tre år. Källor till SVT bekräftar besparingarna.

Sparplanerna kommer att presenteras för SJ:s anställda i morgon. Enligt vad SVT erfar berör detta omkring 300 personer inom administration och försäljning. Det är ett led i det besparingspaket på en miljard kronor som ska genomföras de närmast tre åren.

Anledningen till detta är att SJ ser framför sig en hårdnande konkurrens, eftersom man i höst får konkurrens på tåglinjen mellan Stockholm och Göteborg, SJ:s främsta inkomstkälla.

Enligt uppgifter till SVT kommer sparplanen att presenteras i morgon.

– I morgon klockan 10 ska vi presentera en omorganisation för vår personal, säger Anders Edgren vid SJ:s pressjour till SVT Nyheter.

– Vi ska först informera personalen. Efter det kan vi informera media, säger SJ:s presschef Dag Rosander till SVT Nyheter.

Han vill inte kommentera SVT:s uppgifter om att 300 personer berörs, men säger att det stämmer att SJ ska spara en miljard på tre år.

Facket bekräftar

Under kvällen har SJ:s styrelse suttit i möte för att diskutera planen. Per Hammarqvist, arbetstagarrepresentant för Saco deltog på mötet. Han bekräftar besparingarna.

– Det stämmer. Vi har just avslutat ett styrelsemöte och SJ:s planer kommer att offentliggöras i morgon, säger Hammarqvist till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen kommer omkring 200 personer på SJ:s huvudkontor i Stockholm att beröras, liksom ett antal resebutiker runt om i landet samt ett av företagets två callcenter.

I december blev SJ:s miljardbesparing känd. Sydsvenskan kunde då avslöja att var tionde anställd skulle tvingas gå.

– Vi tittar på alla våra kostnader för att skapa en mer konkurrenskraftig organisation, sade SJ:s vd Crister Fritzson till tidningen i december.

Förra veckan presenterade SJ en investering på 3,5 miljarder kronor. Pengarna satsas bland annat på uppdatering av tågens teknik och uppfräschning av tågen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.