SJ vinner stor upphandling i Norge – väntas omsätta 1 miljard per år

Uppdaterad
Publicerad

Svenska SJ tar över en stor del av den norska tågtrafiken efter att ha vunnit en upphandling. Enligt bolaget kommer Norgetrafiken att omsätta omkring 1 miljard kronor årligen.

Det så kallade ”Trafikkpakke 2” är den andra delen av den norska persontågstrafiken som avregleras. Nu har upphandlingen alltså vunnits av statliga SJ, som tar över sju järnvägssträckor i Norge. Resorna ska skötas av det nya bolaget SJ Norge AS.

– Det är ett jättekontrakt som täcker in ett stort geografiskt område, säger Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ.

Förhoppningen är att kontraktet ska leda till nya affärsmöjligheter i Skandinavien, men också till förbättringar i den svenska tågtrafiken.

– Vi hoppas på att lära oss av kunder och samarbetspartners i Norge för att göra saker bättre i Sverige.

Enligt Dan Olofsson ska trafiken mellan Stockholm och Oslo också utvecklas.

Väntas omsätta 1 miljard kronor i snitt

Den absoluta lejonparten av intäkterna i trafikavtalet kommer att vara biljettförsäljningen. SJ, som under 2017 omsatte nära 8 miljarder kronor, räknar med att trafiken i Norge kommer att omsätta i snitt omkring 1 miljard kronor per år.

Kontraktet löper över åtta år med en möjlig förlängning på två år. Vinsten i Norge är med andra ord en stor affär.

– Det kommer att ske ganska mycket under den här perioden, inte minst kommer det nya tåg och trafiken ska utökas på delar av sträckorna. I runda slängar kommer det handla om ungefär en miljard i omsättning per år, säger Dan Olofsson.

SJ trafikerar sedan tidigare sträckorna Stockholm–Oslo, Göteborg–Halden samt Stockholm–Narvik. Det nya avtalet börjar gälla från sommaren 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.