Foto: SVT

Sjöfyllerilagens effekt omtvistad

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polis och kustbevakning har den nya strängare lagen gjort det mycket ovanligare med sjöfyllor men uppgifterna ifrågasätts i en ny undersökning.

Polis och kustbevakning rapporterade en tredjedel färre sjöfyllerier 2011 jämfört med 2010.

Detta har tagits tolkats som att även antalet sjöfyllerier har minskat efter att lagen skärptes.

– Vi rapporterar färre personer för sjöfylleri och vi får färre tips. Det tror vi beror på att beteendet ändrats, säger Rino Carlsson, sjöpolis i Stockholm där man kraftsamlar inför midsommarhelgen, årets mest intensiva arbetsdagar.

Smartare kontroller

Kustbevakningen har uppgett för Dagens Nyheter att en trolig anledning till att sjöfyllorna blir färre kan vara att myndigheten arbetar mer riskanalysbaserat och genomför kontroller på de tider och platser där risken för sjöfylleri är som störst.

Och genom att myndigheterna är synliga till sjöss i sådana sammanhang så tror man samtidigt på en preventiv effekt.

Sjöfylleri vanligt hävdar Trygg-Hansa

Men enligt en nu färdig enkät av Trygg-Hansa är sjöfylleriet fortfarande utbrett.

I maj genomförde försäkringsbolaget webbintervjuer med 3.534 personer och av dessa svarar fyra av tio att de sett berusade båtförare till sjöss.

Allra vanligast är det i Gävleborg där varannan uppger att de mött onyktra båtförare.

Sjöfyllor oroar och upprör

– Tyvärr skapar sjöfylleriet stor oro. Var femte upplever risken att möta fulla båtförare som det största orosmomentet till sjöss, säger Mattias Andersson som är Trygg-Hansas expert på båtsäkerhet.

I undersökningen uppger åtta av tio att det är lika fel att köra båt och bil onykter. Men sex av tio känner ändå inte till att gränsen för sjöfylleri numera går vid 0,2 promille.

Fakta

FAKTA: SJÖFYLLERI

*Den nya strängare sjöfyllerilagen infördes 2010 och gäller båtar som är mer än 10 meter långa eller som kan framföras i minst 15 knop. Gränsen för sjöfylleri och grovt sjöfylleri ligger på 0,2 respektive 1,0 promille alkohol i blodet d v s gränserna är de samma som för rattfylleri.

*2011 rapporterade polis och kustbevakning knappt 200 onyktra båtförare. 2010 rapporterades närmare 300.

*Sjöfylleri kan ge fängelse i högst 6 månader. Grovt sjöfylleri kan ge fängelse i högst 2 år. Den som döms riskerar också i vissa fall att drabbas av indraget körkort.

Källa: Polisen och kustbevakningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.