Foto: TT

Sjöstedt anklagar M för att flörta med SD

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas förslag om hårdare krav på nyanländas ansträngningar på SFI är en anpassning till Sverigedemokraterna. Det menar V-ledaren Jonas Sjöstedt. Han tolkar förslagen som att M förbereder sig för att kunna regera med stöd av SD.

Moderaterna presenterade i dag förslag om att nyanländas ansträngningar i språkundervisningen ska vägas in i bedömningen för att få permanent uppehållstillstånd. En nyanländ som inte deltar i språk- och samhällsundervisning ska också kunna få minskad etableringsersättning.

”Gör sig beroende av SD”

Men Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att Moderaternas förslag i första hand inte handlar om ett vurmande för att nyanlända lär sig svenska.

Almedalen 2016

– Det är otroligt viktigt att man lär sig svenska snabbt när man kommer hit. Det finns en sak man kan göra som är väldigt effektivt, det är att man börjar studera från första dagen på asylförläggningen. Det tog Moderaterna bort. Hade man verkligen brytt sig om svenskkunskaperna så hade man sett till att det återinförs istället.

Istället handlar förslagen om något annat, menar Sjöstedt.

– Moderaterna låter allt mer som Sverigedemokraterna. Man försöker tala till samma grupp av väljare. Man förbereder sig egentligen för att kunna regera med stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen framöver, och gör sig beroende av dem.

Sjöstedt: Oklart vad man menar

Sjöstedt säger att det redan finns en koppling mellan etableringsstöd och att nyanlända ska gå på SFI, svenska för invandrare.

– Det är väldigt oklart vad Moderaterna egentligen menar. Det handlar egentligen om att skicka en signal om att man liknar Sverigedemokraterna i retoriken och att man stegvis förflyttar sig åt deras håll när det gäller att kunna styra Sverige.

M: Det är trams

M-ledaren slår tillbaka kritiken från Sjöstedt. Förslagen bygger på moderat politik och handlar inte om något annat parti säger hon.

– Det handlar om Sverige, att det ska kunna vara starkt och tryggt och ett bra samhälle för alla, men det samhället ställer också krav, säger Kinberg Batra.

Hur ser du på kritiken att ni anpassar er till Sverigedemokraterna?

– Det tycker jag är trams.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet