Foto: TT

Sjukpenning dras in allt oftare

Uppdaterad
Publicerad

14.000 personer fick sin sjukpenning indragen under årets nio första månader. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma period 2015.

Det visar statistik som Försäkringskassan har tagit fram på uppdrag av Sveriges Radio Ekot.

Under de första nio månaderna förra året fick 6.750 personer sjukpenningen indragen.

Läkarintyg håller inte måttet

En förklaring till den stora ökningen kan vara att myndigheten nu har krav på mer dokumentation och mer utförliga läkarintyg för att godkänna sjukpenningen, rapporterar Ekot.

– Vi kan konstatera att läkarens intyg inte alltid håller den kvalitet som vi behöver för att fatta ett beslut eller få fatta ett beslut och då måste vi begära att läkaren kompletterar sitt intyg, säger Lars-Åke Brattlund, ansvarig på Försäkringskassan.

Större arbetsbörda

Magdalena Fresk är läkare och jobbar på en vårdcentral i Kista i Stockholm. Enligt henne har arbetsbördan blivit större sedan Försäkringskassan infört hårdare krav.

– Just nu så är det så att de intyg som skickas in blir mer eller mindre rutinmässigt ifrågasatta, säger hon. Vi hamnar i en diskussion med Försäkringskassan som inte leder någonstans. Det för inte patienten tillbaka till arbete säger hon till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.