Valpar kyler sig mot en iskall flaska en varm sommardag i Peking. Foto: TT

Sjukskriver sig – för att vårda djur

Uppdaterad
Publicerad

Att sjukskriva sig för att ta hand om sitt sjuka husdjur är inte tillåtet. Ändå uppger husdjursägare i en webbenkät att de gör detta. Men det är oklart hur omfattande fusket verkligen är.

– Frågan om att vabba för sin hund har någon gång kommit upp från medier, men hur vanligt det är att folk sjukskriver sig för att ta hand om sitt sjuka djur kan vi inte säga något om, säger Makan Afshinnejad, pressekreterare på Försäkringskassan.

I en webbenkät av djuraffären Animail uppger sig sex av tio husdjursägare, av 1.205 svarande, att de någon gång antingen sjukskrivit sig eller behövt vara hemma från jobbet för att ta hand om sitt sjuka djur. Hur det förhåller sig i verkligheten är naturligtvis svårt att sia om utifrån det här underlaget. Och hur stor andel av de svarande som verkligen sjukskrivit sig framgår inte eftersom frågorna klumpats ihop.

Inte ok lura

– Det förekommer säkert. Det finns en tendens att sällskapsdjur blir mer och mer sedda som familjemedlemmar. Då är det inte så svårt att tänka sig att om ett djur blir sjukt och kräver vård hemma tar man sig den ledigheten, säger Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges veterinärförbund.

För många djurägare handlar det om pengar, säger han. Semesterdagarna kan vara slut, det är dyrt att ta tjänstledigt utan lön, och det är heller inte alla arbetsgivare som accepterar en sådan lösning. Men det är inte okej att lura systemet, påpekar Johan Beck-Friis.

– Som djurägare måste man givetvis vara beredd att ta ett ansvar om djuret blir sjukt. Det innebär också att man ser till att ha en ekonomisk buffert för det. Man kanske får anställa någon dagmatte om man inte själv kan vara ledig från jobbet.

Bara människor

Försäkringskassan framhåller att det inte är tillåtet att sjukskriva sig för att ta hand om sitt sjuka djur.

– Socialförsäkringen omfattar människor, inte djur, säger Makan Afshinnejad.

Fakta: Det gäller vid sjukskrivning

  • Anställda kan sjukskriva sig om de drabbats av sjukdom eller skada som gör att de inte kan arbeta.
  • Första dagen betalas ingen sjuklön ut, det kallas karensdag.
  • Arbetsgivaren betalar sjuklön mellan dag 2 och 14.
  • Den åttonde dagen ska ett läkarintyg eller -utlåtande till arbetsgivaren lämnas in.
  • Vid den femtonde dagens sjukdom ska arbetsgivaren anmäla till Försäkringskassan, som då börjar betala ut sjukpenning.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.