Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) utesluter inet att arbetgivare kan få betala en större del av sjuklönekostnaden, till exempel genom en tredje sjuklönevecka. Foto: TT

Ministern: Vi sviker inte vallöfte

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än ett halvår före valet lovade Socialdemokraterna att slopa en av de två sjuklöneveckor som arbetsgivarna i dag betalar. Nu kan arbetsgivarna istället tvingas betala för en tredje vecka. Ett sviket vallöfte, kommenterar Svenskt Näringsliv till SVT:s Livekollen. Men socialförsäkringsministern håller inte med.

I SVT:s Agenda i går sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att hon inte utesluter att arbetgivare kan få betala en större del av sjuklönekostnaden, till exempel genom en tredje sjuklönevecka.

– Jag vill inte utesluta det, svarade Strandhäll på frågan om hon kan tänka sig att förlänga perioden som arbetsgivaren betalar.

Det går i så fall helt på tvärs mot vad Socialdemokraterna lovade bara ett halvår innan valet. I april 2014 skrev Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg i en debattartikel i Dagens Industri att S i vårbudgeten skulle föreslå att en sjuklönevecka tas bort.

”Fel att utesluta”

Annika Strandhäll träffar fram till sommaren företrädare för arbetsgivare och fack för att diskutera vad som kan göras åt de ökande sjukskrivningarna. När hon träffar SVT Nyheters reporter på måndagen upprepar Strandhäll att hon inte vill utesluta någonting.

– Det vore fel av mig att i det här läget av samtalen utesluta någonting. Jag har fått flera frågor om arbetsgivarna får ett ökat ansvar och svarat att man inte kan utesluta någon åtgärd, säger Annika Strandhäll.

”Sviker vallöfte”

Carina Bäck, anvarig för socialförsäkringsfrågor på organisationen Svenskt Näringsliv, tolkar det socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger som att arbetsgivarna kommer att få ökade sjuklönekostnader.

– För mig låter det som att man sviker ett löfte som man har lämnat.

Tillbakavisar sviket vallöfte

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll hävdar tvärtom att Socialdemokraterna redan infriat sitt vallöfte. Hon syftar på den lättnad för små och medelstora företag som infördes vid årsskiftet i form av ett högkostnadsskydd för sjuklönekostnader för små och medelstora företag.

Ett förslag som fanns med i både regeringens och alliansens budget, och därför gick igenom. Den 26 april 2014 lovade nuvarande näringsminister Mikael Damberg i en debattartikel i Dagens Industri att ”staten skulle stå för den andra sjuklöneveckan” om Socialdemokraterna vann valet.

Fanns inte med i valmanifestet

Men i Socialdemokraternas valmanifest fanns inte andra sjuklöneveckan med. I stället formulerades vallöftet som att ”arbetsgivarnas sjuklöneansvar skulle minska”.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll hävdar därför att Socialdemokraterna infriat vallöftet om att minska arbetsgivarnas sjuklöneansvar genom att införa högkostnadsskyddet för sjuklön för små och medelstora företag. Högkostnadsskyddet gillas också av Svenskt Näringsliv.

Livekollens granskning

Efter Annika Strandhälls medverkan i Agenda i går har SVT:s Livekollen under ett dygn granskat frågan om de ökande sjukskrivningarna och om det stämmer att tidiga insatser är de verkligt framgångsrika. Här kan du läsa mer om granskningen.

Rättelse

I en tidigare version av den här artikeln stod det att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven inför valet sade att arbetsgivarna skulle slippa en av de två sjuklöneveckor de då stod inför. Tidpunkten var dock felaktig – detta uttalande gjordes av Löfven redan 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.