Sjukskrivningar ökar bland kvinnodominerande yrken

Uppdaterad
Publicerad

Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning och antalet stressrelaterade sjukfall ökar i snabb takt. Allra störst risk att drabbas av stressrelaterade sjukfall löper kvinnor som arbetar i kvinnodominerande yrken. Det visar en ny rapport från Fackförbundet Vision.

Rapporten som Fackförbundet Vision sammanställt med hjälp av försäkringskassans siffor, visar att antalet sjukskrivningar i kvinnodominerande yrken, kopplade till stress, nästan fördubblats mellan åren 2010 och 2014.

Det är yrken som exempelvis socialsekreterare, psykologer och diakoner där kontakt med människor är en stor del av arbetet.

– Den psykosociala arbetsmiljön är precis lika viktig som fysiska risker på arbetsplatsen. Det måste man ta på allvar, säger Jenny Andersson utredare vid Visions Fackförbund.

Högre risk för kvinnor

Enligt rapporten är risken att bli sjukskriven till följd av stress, 44 procent högre för kvinnor som arbetar inom kvinnodominerade yrken jämfört med mansdominerade yrken.

– Vi vet av arbeten som arbetsmiljöverket har gjort att det är sämre villkor i kvinnodominerande yrke. Det handlar till exempel om att man har mindre resurser och att cheferna har mindre tid för sina anställda, säger Jenny Andersson och tillägger:

– Arbetsmiljöverket har ju jämfört kvinnodominerande och mansdominerande verksamheter. I de jämförelserna så har man sett att chefer i en kvinnodominerande verksamhet har mycket fler medarbetare att ansvara för.

Även män som arbetar imon kvinnodominerande yrke, löper högre risk att sjukskrivas av stress. Carolina Nilsson, diakon vid Ljusets kyrka i Botkyrka församling menar att kön inte har någon stor betydelse.

– Jag tänker att är en parallel process mellan att man arbetar med människor som mår dåligt, gör att det också blir ett tyngre arbete oavsett om vi är män eller kvinnor.

Rimliga förutsättningar

Jenny Andersson säger att  för att få ner den stigande trenden av sjukskrivningar kopplade till stess, så bör de som arbetar inom kvinnodominerande yrken, ha rimliga förutsättningar.

– Det måste finnas en balans mellan krav och resurser. Det måste ju också vara så att chefer har tid för sina anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.