Säkerhetsrådet har möte. Ännu utan Sverige. Foto: TT

Ska ta Sverige till säkerhetsrådet

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare miljöministern Lena Ek (C) och Marika Fahlén, före detta diplomat med mångårig erfarenhet från FN, blir hedersambassadörer för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd, uppger utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare.

Tanken är att de två med hjälp av sina nätverk och erfarenheter ska bidra till att samla stöd för kandidaturen så att Sverige lyckas rycka åt sig en plats i säkerhetsrådet. De kommer arbeta i samråd med utrikesdepartementet och göra resor och ha möten för att stärka stödet. Fler hedersambassadörer kan komma att utses längre fram.

Tidigare i år utsågs även förre utrikesministern Carl Bildt (M), tidigare statsministern Göran Persson (S) och tidigare S-ministern och diplomaten Pierre Schori hedersambassadörer med samma uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.