Det nybildade Kristna värdepartiet har nu samlat tillräckligt med namn för att ställa upp i riksdagsvalet i september. Två huvudfrågor för partiet är ett abortförbud och att lyfta fram den heterosexuella kärnfamiljen och i en intervju med SVT ifrågasätter partiledaren Per Kronlid homosexuellas förmåga att vara föräldrar. Uttalanden som får stark kritik.
– Det finns inget som helst fog för att säga att barnen skulle fara illa i en regnbågsfamilj. Det är okunnigt, säger Anna Malmquist som är psykolog och doktorand i pyskologi vid Linköpings universitet.
Anna Malmquist, som skriver sin avhandling om lesbiska pars familjer, menar att forskningsläget är entydigt.
– Det finns många studier och flera publiceras varje år sen 80-talet. Om man tittar på barn till samkönade par, framförallt barn som växer upp med två mammor, så visar studierna att de barnen mår lika bra eller något bättre.
”Ingen förankring i verkligheten”
Enligt Malmquist visar studierna endast ”små och få skillnader” och då oftast till regnbågsfamiljernas fördel. Bland annat har barn till samkönade föräldrar visat en starkare utveckling när det gäller sociala och emotionella förmågor samt akademiska resultat.
Också RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund är kritisk till Per Kronlids uttalanden.
– Det speglar väl snarare hans syn och familjeideal, det har inte någon förankring i verkligheten. Det finns ingen statistik som visar på att barn till samkönade par mår sämre, säger Ulrika Westerlund.
– Snarare finns det viss statistik, när det gäller barn till lesbiska par, som pekar på att de mår bättre eftersom de är planerade.
”Problematisk linje”
Ulrika Westerlund köper inte heller Per Kronlids bild av hälsoproblem och sociala problem hos HBTQ-personer.
– Den absoluta majoriteten mår bra och har inga särskilda problem som skulle skilja sig från resten av befolkningen. Sen finns det en grupp som mår sämre på grund av homo- och transfobi men det blir inte bättre av att man fortsätter att diskriminera, säger Ulrika Westerlund.
– Det här är en politisk linje som vi tycker är problematisk. Den här typen av påståenden som på ett sätt legitimerar en fortsatt diskriminering. Man försöker hävda att det finns en anledning till diskrimineringen, säger Ulrika Westerlund.
Också Anna Malmquist menar att Per Kronlids uttalanden om homosexuellas hälsa är problematisk.
– De generaliserar över hela gruppen homosexuella. Det är sant att gruppen i stort har mer hälsoproblem i form av mer ångest och depression men om man tittar på den gruppen som skaffar barn så är det välplanerade familjer och ett välfungerande föräldraskap.