Foto: TT.

Skärpta id-kontroller får skarp kritik av Lagrådet

Uppdaterad
Publicerad

Lagrådet avstyrker regeringens lagförslag att skärpa id-kontrollerna vid Sveriges gränser eller möjligheten att kunna stänga Öresundsbron. Myndigheten anser inte att lagen skulle värna asylrätten. Men regeringen går, trots kritiken, vidare med lagförslaget.

Regeringen beslutade att inhämta Lagrådets yttrande om förslaget till en lag om att Sverige ska kunna ta till särskilda åtgärder som till exempel skärpa id-kontroller vid gränserna, om det innebär ”allvarlig fara för den allmänna ordningen eller inre säkerheten i landet”. Om allvarlig fara föreligger i Sverige på grund av att myndigheter har ett stort tryck på sig på grund av asylsituationen, ifrågasätter nu Lagrådet som avvisar regeringens lag.

Lagen är tänkt att börja gälla den 21 december och innebär att id-kontroller ska utföras vid transporter med buss, tåg eller passagerarfartyg till Sverige från utlandet. Samtidigt ska också regeringen kunna stänga vägar eller leder som förbinder med utlandet, exempelvis Öresundsbron.

#flykt

Värnar inte asylrätten

Lagrådet har som uppgift att granska lagförslag innan de bereds i riksdagen och myndigheten undersöker hur lagförslaget står i enighet med grundlagarna och rättssäkerheten.

I ett nytt yttrande ger man nu skarp kritik till regeringens nya förslag:

”Det är för Lagrådet tydligt att den nu föreslagna tillfälliga lagstiftningen inte kommer att visa sig ändamålsenlig för att möta redan dagens utmaningar, om man samtidigt vill värna asylrätten.”

”Arbetats fram i all hast”

Lagrådet är också kritiskt till att lagförslaget arbetats fram för fort.

”Det remitterade lagförslaget har tagits fram i största hast. I detta lagstiftningsärende har endast ett fåtal myndigheter och organisationer erhållit möjlighet att avge ett muntligt remissyttrande och då fått en extremt kort tid på sig. ”

Det är transportföretagen som enligt lagen ska utföra id-kontrollerna och om detta inte görs har regeringen rätt att utfärda böter mot företagen. Lagrådet kritiserar att organisationer som Svensk Kollektivtrafik inte fått möjlighet att yttra sig om förslaget och att bland andra Polismyndigheten, MSB, Migrationsverket, Tullverket, Transportstyrelsen, SKL och Skånetrafiken inte fick tid att leverera ett skriftligt yttrande utan att enbart vissa befattningshavare fick redovisa sin uppfattning i telefonsamtal med befattningshavare i Näringsdepartementet.

Lagrådet skriver vidare att lagförslaget därför bygger på ett otillfredställande beredningsunderlag och att detta är ”synnerligen allvarligt eftersom saken gäller ett förslag till undantagstillståndsliknande lagstiftning“ som skulle innebära avstängningar av vägar och en inskränkning av den personliga integriteten.

Går vidare ändå

Regeringen går vidare med lagförslaget, trots lagrådets kritik, enligt Erik Bromander, statsekreterare hos infrastrukturminister Anna Johansson.

– Lagrådet gör en annan bedömning än regering av hur allvarlig den aktuella flyktingsituationen är, därför också av hur brådskande lagstiftningsärendet är. Regeringens bedömning har inte ändrats, säger Erik Bromander till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet