Angereds centrum, och en kamel. Foto: SVT/Wikimedia

Skattemiljon går till gigantiskt kamel-projekt i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett planerat kamel­center i Angered har fått bidrag på över en miljon, och trots att det fortfarande saknas bygglov har pengar redan gått till staket, utlandsresor och importerad kamelmjölk. Mjölken marknadsförs med påstådda hälsofrämjande egenskaper, något som inte är tillåtet.

En kamelpark i Angered centrum, Göteborg, har tidigare beviljats stöd av Västra Götalandsregionen, något som SVT Nyheter rapporterat om.

Initiativtagaren Géza Nagy anser att projektet primärt handlar om integration, och är tänkt att ge arbete till 20 personer. Han har dessutom en vision om föra världen till Angered.

Kamelcentret i Angered

– Det finns ett jättestort intresse för kameler både i Sverige och utomlands. Vi räknar med turister från hela världen, även från Japan och Kina, säger han till GP.

Studieresa till Kazakhstan

Hösten 2015 redovisade Angereds kamelcenter att de bidrag och stödpengar man beviljats uppgick till över en miljon kronor, och kom bland annat från Göteborgs stad och Arbetsförmedlingen. Under 2016 fick man ytterligare en halv miljon i form av integrationsmedel.

– Politikerna har varit väldigt positiva till det här. De tror verkligen på vår idé, meddelar Nagy.

Nagy anser att mer bidrag kommer att behövas, trots att bygglov inte har beviljats så har representanter från kamelcentret redan åkt på studieresor till flera länder, bland annat Kazakhstan, och har stängslat in marken för 125.000 kronor.

Kamelmjölk inte godkänd som läkemedel

Kamelmjölk har också funnits för försäljning. Enligt GP har man satt upp affischer i Angered där man påstår att kamelmjölk hjälper mot autism, tuberkulos, diabetes och leversjukdomar.

Olagliga påståenden enligt både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket, då kamelmjölk inte är godkänd som läkemedel.

”Så jävla dumt”

Kamel-projektet har även dömts ut av entreprenören Bert Karlsson, som kallar det ”så jävla dumt”, enligt GP.

Men Nagy är fortsatt optimistisk, och säger att det bara behövs mer bidrag för att hans kamel-dröm ska börja generera pengar.

Rättelse om Malin Larsson (MP)

I en tidigare version av denna artikel uppgavs felaktigt att Malin Larsson, miljöpartistisk fullmäktigeledamot i Skara, anser att kamelmjölk kan bota funktionsnedsättningar som autism. Detta har hon aldrig sagt, förtydligar hon i ett mejl:

”Det finns flera mindre forskningsstudier som tyder på att kamelmjölk kan ha flera intressanta hälsoegenskaper, bland annat vid autism och typ 2-diabetes, men de studierna är inte tillräckligt stora eller många för att kunna uttala sig med säkerhet. Det vore olyckligt och farligt om folk tror att man kan använda kamelmjölk som läkemedel, och kanske dricker kamelmjölk i stället för att ta sina mediciner. Det finns inte tillräckligt med underlag i forskningen för några hälsopåståenden om kamelmjölk.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kamelcentret i Angered

Mer i ämnet