King-koncernen, som gjort miljardvinster på sina mobilspel, har även ett bolag i Storbritannien som stått för en stor del av verksamheten. Foto: TT

Skattesmäll för svenskt spelbolag

Uppdaterad
Publicerad

Spelbolaget Kings svenska dotterbolag krävs nu på 590 miljoner kronor av Skatteverket. Bolaget är mest känt för mobilspelet Candy Crush, som lockat miljontals människor att jaga godis i sina mobiltelefoner.

Det bolag som nu krävs på ytterligare skatt och skatteböter är Midasplayer AB och är Kings svenska bolagsgren. Enligt handlingar som nyhetsbyrån Siren tagit del av anser Skatteverket att bolaget redovisat för låga intäkter och istället valt att slussa pengar till ett bolag i Malta och sedan ta ut vinster där.

– Vi har utgått från vad de olika delarna i koncernen bidragit med och kommit fram till att Malta fått en för stor del av beskattningsunderlaget, säger Roberth Glansberg på Skatteverket till Nyhetsbyrån Siren.

Myndighetens revision har siktat in sig på koncernens interna prissättning under beskattningsåren 2013 till 2015. Skatteverket anser att en ”mycket hög andel” av koncernens arbete skedde i Stockholm i samband med lanseringen av Candy Crush och att bolagssfären dragit nytta av detta.  

Kings dotterbolag på Malta, som har varit juridisk ägare till spelen, har haft en begränsad roll enligt Skatteverket.

Granskar förutsättningslöst

Roberth Glansberg, specialist på internprissättning på Skatteverket, säger till Siren att han vill inte spekulera i grunderna för bolagets agerande.

– För oss handlar det om att granska detta förutsättningslöst. Malta är ett nav vad gäller spelbolagsverksamhet rent generellt. Men om ett land har hög eller låg skattesats är inget som påverkar vår bedömning, vi tittar enbart på grunderna för vad varje enskilt bolag bidrar med, säger han.

King har inte samma uppfattning utan anser att den svenska skattemyndigheten ”överskattat betydelsen av viss personal och vissa avdelningar”. Malta-bolaget har bland annat kontrollerat betydande affärsrisker, menar King-cheferna.

King-koncernen, som gjort miljardvinster på sina mobilspel, har även ett bolag i Storbritannien som stått för en stor del av verksamheten. I slutet av 2015 såldes King till den amerikanska speljätten Activision Blizzard för 50 miljarder kronor.

SVT Nyheter söker representanter för King.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.