I år ska Skatteverket ha fokus på e-handeln på den dolda delen av internet på Darknet/Darkweb. Foto: SVT/TT

Skatteverket vill driva in skatt på Darknet

Uppdaterad
Publicerad

Handeln med cannabisfrön, sexuella tjänster och uthyrning av lägenheter är flera av de tjänster och försäljningar som kan beskattas och som Skatteverket nu ska titta närmare på. Skatteverkets budskap är att internet inte är någon frizon för skattefria tjänster.

Skatteverket kommer i årets granskning av deklarationerna att ha ett extra fokus på den växande digitala ekonomin. Det handlar om traditionella tjänster inom delningsekonomi, som till exempel bostadsuthyrning via Airbnb och taxi via den nu nedlagda appen Uberpop. (Kontroll av året 2016 medan tjänsten fortfarande fanns kvar)

Fokus på darknet

Men i år ska man även ha fokus på e-handeln på den dolda delen av internet på Darknet/Darkweb.

Darknet är krypterade nätverk där en mängd gömda sajter finns, som bara nås med hjälp av speciella programvaror.

Rebecca Filis är verksamhetsutvecklare på Skatteverket säger att man tillsammmans med myndigheter som polisen, läkemedelsverket och tullen kommit fram till vad som kan beskattas.

”Kokain går inte att beskatta”

– Rent olagliga saker som kokain eller vapen går inte att beskatta. Men på darknet är det mycket försäljningar av receptbelagda mediciner. Både förfalskade och äkta och där kan vi kräva skatt på försäljningen, så det kommer vi att titta extra på, säger Rebecca Filis till SVT Nyheter.

Skatteverket kommer också att beskatta narkotiska preparat som inte klassats som narkotika.

– Ett exempel är cannabisfrön eller lyxfågelfrön som de ofta kallas på nätet. De är inte olagliga att sälja utan det är när du driver upp plantan som det blir olagligt, säger Rebecca Filis.

Sexuella tjänster ska granskas

Det finns också en rad sexuella tjänster som inte är olagliga men beskattningsbara.

– Det finns många marknadsplatser där personer säljer poseringar med till exempel webkamera. De gör inget olagligt men det är en inkomst som ska beskattas säger Rebecca Filis till SVT Nyheter.

Koll på lägenhetsuthyrning

Skatteverket kommer också att kontrollera uthyrningen av bostäder via förmedlingstjänster.

– Vi har sett i våra kontroller att det är en stor mängd personer som inte redovisar att de hyrt ut sin bostad. Många gånger kanske det bygger på okunskap men också att man chansar eftersom man tror att det här är ett fusk som Skatteverket inte upptäcker, säger Rebecca Filis.

Du får tjäna upp till 40.000 på uthyrning

Idag är det tillåtet att tjäna upp till 40 000 kronor årligen på att hyra ut sin privatbostad utan att betala skatt. Tjänar du mer ska detta redovisas som inkomst av kapital.

Uthyrning i mer än 16 veckor per år och som genererar minst 50 000 kronor jämställs som hotellrörelse i momssammanhang.

Uthyraren måste ha tillstånd från hyresvärd respektive bostadsrättsförening. Villaägare behöver inget tillstånd, inte heller den som har en inneboende.

Darknet

Darknet är krypterade nätverk där en mängd gömda sajter finns. De sajterna kan bara nås med hjälp av speciella programvaror.

Det behövs speciella program för att ens komma åt dessa sajter.

Det finns olika typer av programvara för detta. Ett exempel är programmet Tor, som har flera lager av anonymisering och kryptering.

Ibland används uttrycket ”deep web” eller ”Deepweb” synonymt med darknet, men det är inte samma sak. Deepweb avser websidor som inte indexeras i sökmotorer medan darknet är sajter som det alltså krävs speciella applikationer för att komma åt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.