Den stora flyktingströmmen och en åldrande befolkning kan leda till en skattechock, enligt SKL. Foto: TT

SKL: Befolkningstillväxt kan utlösa skattechock

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och landsting (SKL) varnar för en skattechock, delvis till följd av den snabba befolkningstillväxten som skapats av flyktingkrisen. Samtidigt meddelar ett antal av landets kommuner att boendesituationen för flyktingarna blir alltmer krisartad.

Enligt SKL har landets kommunsektor hamnat i ett ”mycket svårt läge” och resultatet i kommunsektorn beräknas mer än halveras i år jämfört med förra året, enligt TT. Utöver flyktingkrisens effekter påverkas resultatet även av en åldrande befolkning, enligt den rapport som i dag presenteras av organisationen.

Enligt SKL:s chefekonom Bettina Kashefi behöver skatterna i snitt höjas med närmare två kronor per hundralapp fram till 2019, och i en kommentar till TT kallar hon utvecklingen efter 2016 för ”mycket bekymmersam”.

– Många kommuner och nästan alla landsting och regioner brottas med ekonomiska underskott. Skatteunderlaget ökar totalt sett, men genom befolkningsökningen försämras resultaten till flöjd av kraftiga kostnadsökningar.

”Stora utmaningar”

Enligt rapporten försämras landstingens resultat med drygt 4 miljarder jämfört med förra året, och det råder även stora variationer mellan landets kommuner.

Och enligt Lena Micko, ordförande för SKL, räcker dagens skatteunderlag inte till för att tillgodose kommunernas behov.

– Ökade krav inom vård, skola och omsorg samt stora investeringsbehov gör att landsting, regioner och kommuner står inför stora utmaningar. Skatteunderlaget räcker inte för att möta detta.

MSB vill ha besked

Den pågående flyktingströmmen utgör även en stor belastning på landets kommuner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill i morgon ha besked från landets kommuner kring hur dessa kommer att hantera en framtida flyktingkris.

MSB fick under förra veckan uppdraget från regeringen att samordna åtgärder mot flyktingkrisen, och vill nu ha besked kring vilken beredskap som finns hos kommunerna mot bakgrund av två olika krisscenarier:

I det ena scenariot kommer dagens flyktingsituation hålla i sig i uppåt ett år, medan det andra förutser att nivån på flyktingmottagandet under ett års tid är dubbelt så hög som i dag.

Boendeplatser riskerar att ta slut

Samtidigt meddelas att platserna på Migrationsverkets tillfälliga ankomstboenden i landet är på väg att ta slut och verket har tvingats att ta hjälp av kommuner och myndigheter för att hitta nödboenden, enligt TT.

Läget för så kallade tillfälliga boenden, det vill säga de boenden som används vid det tillfälle då de asylsökande anländer, är krisartat. I dagsläget finns cirka 4.700 platser på dessa boenden, men de kommer att ta slut under veckan.

Fakta: Halverat resultat

Det väntas en dryg halvering av kommunsektorns resultat i år jämfört med i fjol, en nedgång från 14 miljarder till 6,5 miljarder kronor.

Landstingens resultat beräknas försämras med 4 miljarder kronor, medan kommunernas överskott beräknas falla från 10,5 till 7,5 miljoner kronor.

För att uppnå ett resultat på 1 procent av skatter och bidrag beräknas medelskattesatsen bland kommunerna att behöva höjas med två kronor per hundralapp.

Källa: Sveriges kommuner och landsting (SKL)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.