Heidi Stensmyren, ordförande i läkarförbundet och Dag Larsson, ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och landsting. Foto: SVT

SKL: Det är ett misslyckande

Uppdaterad
Publicerad

Inhyrd vårdpersonal skulle minska, men blev i stället dubbelt så dyr. Ett fiasko, kallar Dag Larsson, ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och landsting, det för i tisdagens Aktuellt. – Man ska kalla det för vad det är; det är ett misslyckande. Man skulle kunna kalla det för fiasko också.

Är det acceptabelt att en 8-åring i livets slutskede fick 14 olika läkare? Den frågan fick Heidi Stensmyren, ordförande i läkarförbundet och Dag Larsson, ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och landsting (SKL), diskutera i tisdagens Aktuellt.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt, det är en väldigt olycklig situation. Tyvärr ser vi det alltför ofta i svensk hälsosjukvård, den brister i kontinuitet i det medicinska ansvarstagandet kring patienten. Vi saknar någon som håller ihop det hela. Vad man också ser i inslaget är att ansvaret för att hålla ihop sjukvården vältras över på patienten, säger Heidi Stensmyren, ordförande i läkarförbundet.

Inhyrd personal i vården

Kostnaderna fördubblades

Inte heller Dag Larsson, ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och landsting, kunde acceptera det.

– Jag blir också väldigt upprörd när jag ser inslaget. Det förekommer i alltför många fall att enskilda medborgare, enskilda barn, lämnas i sticket på ett sätt som är helt oacceptabelt.

2010 kostade den inhyrda personalen knappt två miljarder kronor. Landstingen tyckte då att för mycket pengar gick åt och bestämde att det skulle få ett slut. Åtgärder sattes in, men resultatet blev ändå att kostnaderna fördubblades. Anledningen är enkel, enligt Dag Larsson: lokala vårdcentral eller sjukhus har inte skött sitt jobb.

– Det är tyvärr alldeles för lätt, kan jag tycka självkritiskt, att anta en tjusig resolution. Men om det inte sker ett jobb ute på fältet blir det ingenting, då blir det kanske till och med tvärtom. I det här fallet är det ett misslyckande, säger han.

”Patienterna hamnar i kläm”

För att slippa inhyrda läkare måste SKL fundera över varför dessa läkare behövs, och vad SKL kan göra för att skapa en vilja hos anställda att stanna kvar på sin arbetsplats, menar Dag Larsson.

Lättare sagt än gjort, tror Heidi Stensmyren.

– Det kommer att kräva en ambitionshöjning vad gäller att vara en bra arbetsgivare. Man måste också inse att det inte kommer att vara gratis, kostnaderna för att hyra personal i dag kommer inte att försvinna, för de kommer att behövas för att investera i att få personal att vilja stanna.

– Det värsta med det här är att patienterna hamnar i kläm, att det är bristande kontinuitet i vården, säger hon.

Men trots detta menar Dag Larsson att SKL fortsätter att jobba för att lösa problemet.

– Det betyder inte att landstingen har slutat försöka åtgärda problemet, och det kanske finns andra klokare sätt att göra det på som jag hoppas mycket mer på framöver, än att bara säga att till 2021 ska vi halvera kostnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet