Foto: TT

SKL: Kommunerna behöver andrum

Uppdaterad
Publicerad

Bara strax över hälften av de flyktingar som skulle placeras i kommuner i år har placerats. Nu säger kommunerna att de måste få en paus.

Ungefär 12 000 av de nästan 22 000 personer som skulle få bostad i en kommun har placerats, med mindre än tre månader kvar på året. 2017 ska kommunerna ta emot ännu fler, 30 600 personer.

– Förra hösten ställde kommunerna upp för staten när de asylsökande kom, nu när det inte är samma tryck kanske staten borde ställa upp för kommunerna, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL, kommunernas medlemsorganisation.

Stockholmsmoderater säger nej

I början av veckan skrev 23 moderata kommunalråd och oppositionsråd i Stockholm ett brev till regeringen och bad dem att tillfälligt stoppa utslussningen av människor från asylboenden till kommunerna.

”Vi har blivit vana vid att anpassa oss till minskade resurser och förändrade planeringsförutsättningar, men det finns en gräns för hur mycket vi kan anpassa oss.”, skriver de och hänvisar till bostadsbristen.

De moderata kommunalråden i Stockholm får medhåll från partikamrater i Skåne.

”Stora problem med boendesituationen”

– Du kan plocka i princip vilken kommun som helst i Skåne och de skulle hålla med, det finns stora problem med att hantera boendesituationen, säger Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande för moderaterna i Skåne.

Per-Arne Andersson säger att flera kommuner i storstadsområdena har problem med att ta emot de nyanlända som anvisats dem. Mottagandet har fått skjutas till slutet av året för att kommunerna ska hinna ställa i ordning till exempel modulhus.

– Det kan bli bättre om man ger kommunerna lite andrum, till exempel genom att inte ha så bråttom med att stänga asylboenden som fungerar säger han.

Malmö vill slippa Ebo

Socialdemokraterna förhåller sig mindre kritiska. TT har haft kontakt med åtta av de mest tätbefolkade kommunerna i Västra Götaland, bland annat Göteborg, som stämmer in i bilden att bostadsbristen är ett problem, men de tror sig kunna klara mottagandet.

I Malmö vill Socialdemokraterna i stället att Ebo-systemet, där nyanlända själva väljer var de ska bo, ska förändras.

– Den nya anvisningslagen är absolut nödvändig, de som tidigare stått och tittat på ska inte kunna ducka, men så länge Ebo finns kvar i den utformning den har i dag kommer den leda till mer social utsatthet och trångboddhet. Många flyttar in hos någon som redan bor för trångt och det var inte såhär det var tänkt att fungera, säger kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

DE TAR EMOT FLEST 2017

Stockholms län 8 781 2016: 6 689

Västra Götalands län 5 210 2016: 3 577

Skåne län 3 811 2016: 2 766

Östergötlands län: 1 315 2016: 829

Uppsala län 1 306 2016: 1 082

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.