Foto: TT

SKL varnar för kommunal skattechock

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens tillskott till kommunerna på tio miljarder kronor räcker inte. Det behövs mer för att möta de ökade kostnaderna i kommunsektorn, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som varnar för kraftiga skattehöjningar.

Kommunernas och landstingens ekonomi är fortsatt pressad. Den främsta orsaken är enligt SKL den snabba befolkningstillväxten till följd av en ökad invandring och ökande födelsetal. Samtidigt ökar inte skatteunderlagen i samma takt.

– Vi har stora utmaningar inom kommuner och lansting framöver med stora investeringsbehov, konstaterar SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog på en presskonferens.

Krävs ökad sysselsättning

För att få ordning på gapet mellan intäkter och utgifter behöver kommunerna och landstingen dels effektivisera verksamheterna, men framför allt arbeta på att få ut fler människor i arbete så att skatteunderlagen ökar.

– Kan man få upp sysselsättningen för dem som står utanför arbetsmarknaden kommer förutsättningarna att bli bättre, säger Wallenskog.

De tio extra miljarderna från staten är ett välkommet tillskott – men långtifrån tillräckligt.

– De motsvarar i stort sett den urholkning av statsbidragen som vi har haft under de senaste åren. Det innebär i princip att man har återfått balansen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte förvånad över att kommunerna vill ha mer stöd än de tio miljarderna som kommer med den rödgröna budgeten för 2017.

– Det här visar hur viktigt det är att de tio miljarderna går som generella statsbidrag till kommuner och landsting, säger hon.

47 miljarder kronor back

År 2020 kommer kostnaderna att överstiga de samlade intäkterna med 47 miljarder kronor, enligt SKL:s beräkningar. Det skulle innebära krav på skattehöjningar med två kronor och tio öre per hundralapp i genomsnitt, utöver årets höjning på i snitt tolv öre.

”Det är dock inte troligt med skattehöjningar i den storleksordningen. Det handlar snarare om en kombination av olika åtgärder där effektiviseringar är en viktig komponent”, skriver SKL i prognosrapporten.

Finansministern tror inte på scenariot med skattehöjningar i den storleksordning som SKL varnar för.

– I huvudsak måste det täckas genom att fler människor kommer i arbete. Men det är också viktigt att man jobbar mycket med kostnadskontroll, säger hon.

Andersson anser att kommunerna måste bli bättre på att använda verktyg som redan finns på plats, som möjligheten att extraanställa långtidsarbetslösa utan extra kostnad. Hon hänvisar till en överenskommelse mellan SKL och Kommunal om hur jobben ska utformas och att man tagit höjd för detta i budgeten.

– Så nu är det bara tuta och köra för kommunerna. Och jag vill se resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.