Foto: Björn Hansson, Linslusfoto

Skogs- och gräsbränder på många håll

Uppdaterad
Publicerad

I det torra och varma vädret har gräs- och skogsbränder brutit ut på flera olika platser i landet. Bland andra Blekinge och Uppsala län har drabbats hårt och i Gävleborgs län har tågtrafiken stoppats mellan Ljusdal och Ånge.

I Karlshamns kommun i Blekinge brinner ett skogsområde på 20.000 kvadratmeter och även ett uthus nära ett bostadshus har fattat eld.

Det har också varit många larm om gräsbränder i Kalmar län.

I Östergötlands län har räddningstjänsten ryckt ut på ett antal larm om gräsbränder.

I Uppsala län är läget ”ansträngt” med bränder på en lång rad platser.

Brand stoppar tåg

I Gävleborgs län är det en stor skogsbrand vid Korsnäs och dessutom flera skogsbränder på andra håll. Tågtrafiken har stoppats resten av dygnet mellan Ljusdal och Ånge.

I Jönköpings län rapporteras om tre gräsbränder och i Västmanlands län har en mindre skogsbrand släckts.

I Värmland varnas för gräsbränder och en mindre gräsbrand har släckts.

Avråder från att elda

I Jämtlands län har räddningstjänsten haft fullt upp med larm om bränder utomhus den senaste tiden.

– Behöver du inte elda, så gör det inte, säger Thomas Fredriksson vid räddningstjänsten till SVT.

I Norrbottens län har räddningstjänsten ryckt ut på flera gräsbränder under dagen, liksom i Västerbottens län, där man också uppmanar allmänheten att vara försiktig med att elda utomhus. Även i Västernorrlands län varnas det för att elda.

SMHI-varning för gräsbränder

SMHI varnar för stor risk för gräsbränder på Sydsvenska höglandet, i större delen av Svealand, i södra Norrland utom fjällen samt lokalt i Västerbotten och Norrbotten. Enligt SVT:s väderredaktion kommer det varma vädret att bestå i större delen av landet åtminstone en bit in i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.